jaktak.cz

Jak správně inhalovat

Složitost: Lehké

Inhalování je prokazatelně účinnou a přirozenou formou léčby zánětlivých onemocnění dýchacích cest, pomáhá při zmírnění příznaků astmatu či bronchitidy a je účelné při rýmě a kašli. Ovšem i preventivní inhalování nese své plody v podobě předcházení zmíněných nemocí a průvodních příznaků. Vdechování vodních par s příměsemi bylinek, éterických olejů či minerálních vod s pomocí inhalátoru nebo bez něj je užitečnou a nenásilnou pomocí dětem, dospělým i seniorům.

Krok 1

Inhalace podpoří medikamentózní léčbu

Respirační onemocnění trápila pacienty odpradávna. Ať už to bylo důsledkem znečištěného ovzduší, nevyhovujících podmínek na pracovištích, prašného prostředí, nebo vlivem zvýšeného výskytu bakterií a virů v místech exponovaného pohybu osob – dětské kolektivy, uzavřená pracoviště a veřejné prostory. Lékaři často doporučují podpořit medikamentózní léčbu prostředky, které znaly už naše babičky. Bylinné čaje, zábaly a inhalace jsou nejčastěji používané podpůrné nástroje. Inhalace pomáhají jak při probíhajícím onemocnění dýchacích cest, tak jako preventivní pomůcka. Záleží na věku pacienta a jeho snášenlivostem konkrétních přísad. Někdo snáší dobře éterické oleje a bylinky, jiný zas dává přednost inhalování minerální vody, jako je například Vincentka. Pro někoho jsou zas dostačující inhalace vodních roztoků bez přísad.

Krok 2

Co všechno můžeme inhalovat

Lehké dýchací potíže a rýmu lze úspěšně vyléčit s pomocí inhalování vodních par z fyziologických roztoků a minerálek, jako jsou Vincentka a Bílinská kyselka. Užitečné jsou i inhalace vod s rozpuštěnou kuchyňskou solí. Do hrnce se napustí voda nebo nalije minerálka asi do výšky dvou centimetrů, po zahřátí se kastrol odstaví a pacient může nad párami inhalovat podpůrné látky. Voda nesmí přejít varem, aby nedošlo k vypaření účinných látek. Tento postup pomáhá uvolňovat a rozpouštět hleny, stejně jako je možné jej využívat k prevenci. Mezi další účinné prostředky léčící rýmu a dýchací obtíže, které jsou určeny k inhalování, patří éterické oleje jako lihový roztok Alpa, tea tree a eukalyptové oleje. Pozor by si měli dát astmatici a alergici, některé přísady a bylinky můžou způsobit záchvat či zhoršení zdravotního stavu. Fyziologické roztoky, minerálky a vodu se solí lze úspěšně používat i v inhalátorech. Éterické oleje nepatří do všech typů inhalátorů, proto vždy s lékařem či lékárníkem zkonzultujte možnosti použití. K bylinkám, jež zmírňují dýchací obtíže, migrény, nespavost, patří například heřmánek, levandule, majoránka, máta, meduňka, šalvěj a další. Každá bylina má specifické účinky, dají se kombinovat, ovšem jejich užívání se nehodí pro malé děti, nastávající maminky a alergiky. Jejich výhodou je, že jsou určeny k inhalaci i popíjení ve formě vlažných čajů. V lékárnách se rovněž prodávají speciální roztoky určené k inhalování, mají široké spektrum užívání od infekčních zánětů dýchacích cest až po úlevu při psychických obtížích. Většinou se hodí i do inhalátorů.

Krok 3

Jak správně inhalovat

Ať už inhalujeme nad hrncem, nebo s pomocí inhalátoru, měli bychom dodržovat důležité zásady, které napomáhají dokonalému účinku inhalace. Nejprve se pomalu nadechneme ústy, pokud máme inhalátor s maskou, pak nosem. Následuje krátká pauza bez dýchání, při níž se léčivé látky usadí v dýchacích cestách. Pořádně vydechneme ústy, následuje další dechová pauza. Při dýchání s inhalátorem bychom měli pohodlně sedět se vzpřímenými zády, aby se co nejvíce zprůchodnily dýchací cesty. Pokud inhalují vaše děti, posaďte si je na klín. Kojenci a velmi nemocné děti mohou inhalovat vleže, kdy jim přidržujete masku u úst. Inhalovat během nemoci můžete dvakrát až třikrát denně po dobu deseti minut. Preventivně stačí inhalovat jednou denně. S inhalacemi nezačínejte po jídle, předejdete tím možným nevolnostem.

Krok 4

Varování před negativními důsledky inhalace

Jak už jsme uvedli v článku, inhalování některých silic a éterických olejů je zapovězeno astmatikům a alergikům. Tyto osoby by se před každým nákupem inhalačních prostředků měly poradit s ošetřujícím lékařem. Odborníci poradí i těhotným ženám a rodičům malých dětí, jaké esence i typy inhalátorů se pro dané skupiny hodí. Inhalace vynechejte při vysokých teplotách, nebo pokud máte kardiovaskulární onemocnění. Lidé s onemocněními srdce by se měli o inhalacích poradit s lékařem. Pozor také na užití konkrétních přísad do vašeho inhalátoru, dané esence a byliny do určitých přístrojů nepatří. Informace se dozvíte u prověřených prodejců olejů i výrobců inhalačních přístrojů.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-inhalovat.html