jaktak.cz

Jak předcházet sourozenecké rivalitě | rady

Složitost: Složité
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak předcházet sourozenecké rivalitě | rady. Narození druhého potomka je určitě šťastnou událostí v každé rodině, ale teprve čas ukáže, jak se s novým bratříčkem nebo sestřičkou vyrovná prvorozené dítě. To mělo až dosud výsadní postavení a bez ohledu na jeho věk se zejména v prvních týdnech soustředí pozornost především na nového člena rodiny. Kořeny sourozenecké rivality lze proto najít už v prvních dnech či týdnech, kdy se spolu sourozenci sžívají, respektive kdy si starší zvyká na druhorozeného.

Co je potřeba

Tpělivost, dostatek empatie, dostatek času, pochopení

Krok 1

I když hodně záleží na věku staršího dítěte, přeci jen se vztahy v rodině s příchodem kojence mění. Ačkoli rodiče pečují o oba potomky, prvorozený si může připadat odstrčený a někdy si těžko zvyká. Rodiče by se měli obrnit trpělivostí a rozhodně to dítěti nezazlívat, ani ho nenutit, aby novorozenci projevoval náklonnost.

Je logické, že po novorozenci nikdo nechce, aby si uklízel hračky, čistil si zuby nebo dělal další neoblíbené činnosti. Starší dítě tak může považovat postavení mladšího sourozence za výsadní a nespravedlivé. I když mu to rodiče vysvětlují, někdy není schopen to plně pochopit a uznat.

Krok 2

Ne vždy se ale jeho nespokojenost nebo dokonce frustrace promítá do vztahu k miminku. Jako by starší sourozenec vycítil, že dávat najevo nesympatie vůči malému uzlíčku v postýlce, nad nímž se všichni rozplývají, je nežádoucí. A tak své pocity přenáší třeba na děti ve školce, odmlouvá babičce, vzpouzí se, když musí uklidit hračky, odmítá chodit na návštěvy. Projevů může být celá řada. Důvod je obvykle jeden jediný: upozornit na sebe, i když formy, jaké volí, jsou nežádoucí.

Je dobré tomuto chování porozumět a vcítit se do role prvorozeného. Stále je ve věku, kdy se učí novým věcem, jsou na něj kladeny velké nároky, a ještě se po něm chce, aby udělat nebo nedělal to či ono, protože mladšímu bráškovi by to ublížilo, nelíbilo by se mu to nebo by mu to neprospělo. Kdo se v tom má vyznat? Není divu, že starší sourozenec si neví rady s tím, co smí a nesmí. Zvlášť když se to pořád mění.

Krok 3

Co se s tím dá dělat? V první řadě zachovat klid a nadhled. Ale je to těžké. Zvlášť třeba v situaci, kdy kojenec řve v kočárku a jeho starší sestra vystřihne hysterickou scénu na ulici plné lidí. Na druhou stranu, všechno jednou pomine a obě děti z toho vyrostou.

Zkuste to starší nenutit, aby mladšího bráchu nebo sestru od prvního okamžiku milovalo. Nic si nevynucujte. Dejte mu najevo, že vám může pomoci. Třeba s koupáním maličkého. Koupat ho budete vy, ale bráška může přinést ručník, připravit mýdlo, podívat se, jestli je voda teplá (vy to po něm stejně radši nenápadně zkontrolujte). Tím mu dodáte na důležitosti, a to je přesně to, co potřebuje. Najednou váš prvorozený potomek uvidí, že je členem týmu, a jednou na to bude rád vzpomínat.

Krok 4

Rozhodně se vyvarujte toho, abyste mu dávali sourozence za vzor. Třeba že hezky papá, spinká, usmívá se, nezlobí. Tím jenom podrýváte jeho sebevědomí a můžete nechtíc vyvolat závist, řevnivost, soupeřivost a další negativní postoje, které často přetrvají až do dospělosti. Kdykoli se staršímu něco povede, chvalte ho. Někdy si udělejte čas jenom pro něj a jděte s ním třeba do kina nebo tam, kde se mu líbí a kam mladšího vzít nemůžete. A také mu vymezte prostor, kde bude mít soukromí a kde si bude moci v klidu pohrát, aniž by mu batole bralo hračky nebo ho jinak pokoušelo. Zkrátka a dobře, máte dvě děti, každé má jiný věk a povahu, ale obě touží po lásce.

Krok 5

Někdy dítě nepociťuje žárlivost při narození sourozence, ale až později, třeba při nástupu do školy, kdy se začnou porovnávat jejich výsledky, ale to už by bylo téma na samostatný článek

Připravte dítě na příchod sourozence včas. Berte ale v potaz, že i když vám bude slibovat, že se těší, realita může být jiná.

Nezvyšujte nikdy na starší dítě hlas jen proto, že mladší vás zlobí, ale na něj křičet nemůžete. Tím jen posílíte negativní pocity staršího vůči mladšímu.

Když se bude rodina nebo známí vyptávat na novorozence, nezapomeňte se nikdy zmínit i o druhém dítěti, pochválit ho a říci, co se mu povedlo a v čem je skvělé.

Zkuste si v rodině rozdělit povinnosti a starosti o děti tak, aby starší potomek měl k dispozici co nejčastěji alespoň jednoho z rodičů jen pro sebe.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-predchazet-sourozenecke-rivalite-rady.html