jaktak.cz

Jak položit hydroizolaci I návod

Složitost: Složité
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Při rekonstrukci či stavbě domu je nutné dbát nejen na povrchové úpravy, ale také na kvalitní základy celé stavby. Mnohdy si to žádá i odbornější stavební zásahy. S trochou šikovnosti si je však zvládnete udělat sami. Jak na to?

 

Kvalitní hydroizolaci není radno podceňovat. Ačkoliv mnoho lidí více zajímají nové parkety a barva stěn obytných místností, často se vyplatí zjistit, jak si na tom budova stojí i v rámci odpuzování vlhkosti.

 

Může se tak stát, že pokud tento krok zanedbáte, mohou se vám začít kroutit parkety a vlhnout omítky. Jak dobře víme, nejedná se pouze o estetický problém – můžete tak přijít o velké investice, které jste vynaložili na komfortní zařízení domu, nebo otevřete dveře mnoha dalším nepříjemnostem, jakým může být plíseň a nejrůznější parazité.

 

Ale nemusíte se bát. Pokud máte napjatý rozpočet, dokážete si s touto stavební úpravou poradit i svépomocí.

 

Jak na to?

Co je potřeba

- pracovní oděv a rukavice

- kovovou špachtli

- hydroizolační lepenku IPA

- zalamovací nožík

- koště či cokoliv jiného s dlouhou násadou (dřevěnou)

- plamenomet

- sirky

- kovový plát

- pomocníka

 

Krok 1

Řádně se ustrojte do pracovního oděvu. Ujistěte se, že máte kvalitní obuv, ideálně koženou. V případě bot z gumy se ujistěte, že budete dodržovat bezpečnou vzdálenost při práci s ohněm.

Krok 2

Vezměte roli asfaltové lepenky a rozviňte ji od jedné stěny místnosti ke druhé. Zalamovacím nožíkem lepenku oddělte od zbytku role. Při měření počítejte s několikacentimetrovou rezervou na obou stranách tak, aby oba okraje přečnívaly od podlahy ke zdi.

 

Krok 3

Poproste svého pomocníka, aby odhalil okraj hydroizolace tak, že jej položí na násadu koštěte tak, abyste mohl nahřát spodní část.

Krok 4

Zapalte plamenomet.

Krok 5

Dostatečně nahřejte spodní část fólie a přitlačte ji k podlaze i ke zdi. Pomocník zbytek fólie sroluje k již upevněnému dílu lepenky a bude vám jej postupně rolovat k podlaze, zatímco vy budete fólii tavit plamenometem. Jakmile budete u protilehlé zdi, opakujte postup s koštětem.

- jakmile se dostanete k drátům či jiným citlivým částem domu, poproste svého pomocníka o jejich odstínění kovovým plátem

- nařežte užší pláty asfaltové lepenky a přitavte je do vaničky na zeď v místech, kde je lepenka vedená pouze po podlaze místnosti (obvykle boční stěny proti těm, od kterých jsme vedli lepenku po místnosti)

- pro lepší fixaci horkou lepenku ve spojích spojte špachtlí

- dávejte pozor, abyste netrefili hadici k láhvi s plynem, pokud se tak stane, okamžitě uzavřete kohout na pistoli a neprodleně zastavte únik plynu z láhve

- při práci si dělejte přestávky dostatečně často, plyn spolu s plamenem ubírají z místnosti rychle kyslík

- dbejte zvýšené opatrnosti, pracujete s otevřeným ohněm


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-polozit-hydroizolaci-i-navod.html