jaktak.cz

Jak oklepat omítku I návod

Složitost: Složité
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Při rekonstrukci bytu či domu se mnohdy dostane i na nové omítky. A to ať už z důvodů estetických, tak praktických. Jak oklepat omítku co nejefektivněji a vyhnout se nepříjemnostem?

 

Oklepání omítek ve starém bytě či domě je poměrně zdlouhavý úkol, který však nedoporučujeme podceňovat. Nános barvy na starý nátěr hrozí nebezpečím, že se bude nový nátěr olupovat a drolit, případně není vhodné omítku na místě nechávat z důvodu jejího vlhnutí během odkrývání podlah z důvodů instalace nové hydroizolace.

 

Na co si dát během oklepávání omítky pozor a jak pracovat, aby byl celý proces co nejvíce efektivní?

Co je potřeba

- pracovní rukavice

- pracovní oděv

- kladivo

- plán rozvodů elektřiny (není nutný, ale pak je nutno dbát vyšší opatrnosti)

- ochranné brýle

- pomocníky

Krok 1

Převlékněte se do pracovního oděvu a obstarejte si dobré pracovní rukavice. Na oči nasaďte ochranné brýle, které seženete v prodejnách s pracovními oděvy.

Krok 2

Pokud máte plánek elektrických rozvodů ve všech místnostech objektu, pečlivě jej prostudujte. Pokud plánek k dispozici nemáte, v každé místnosti dbejte pozornosti u všech elektrických zásuvek a jejich možného propojení v síti.

Krok 3

Vezměte kladivo a začněte jím otloukat omítku. Pokud je stěna vlhká, či byla silně navlhlá během jiných stavebních prací, otlučte stěnu až na cihly. Zda je omítka v okolí navlhlá a bude třeba ji sundat zjistíte i tak, že plochou stranou kladiva jemně udeříte do omítky. Pokud se na ní vyskytnou silné praskliny a začne se odlupovat od zdi, sundejte ji dolů také. Takto postupujte po všech zdech, hezky kousek po kousku.

Krok 4

Pokud v některých místech bojujete například se zatvrdlou omítkou či cementem na základu zdi, který by jinak mohl ohrožovat jednolitost nové omítky, na jeho odstranění použijte špičatou část kladiva.

Krok 5

Pokud během práce narazíte na elektrické vedení, dejte pozor, abyste ho při intenzivní práci nepřeťali. Tento bod je nutné dodržovat v rámci zachování života i zdraví. Omítku kolem drátu otloukejte jen velmi jemně.

- pokud potřebujete sundat omítku ve více, než jedné místnosti, doporučujeme vám pracovat ve větším počtu osob

- pokud chcete dosáhnout profesionálních výsledků rychleji, můžete si zakoupit či vypůjčit elektrické bourací a vrtací kladivo, (také jinak kango), které si můžete půjčit ve stavebninách v různých velikostech o různém výkonu, a to již od 1000,-/den

- pokud oklepáváte omítku za pomoci kladiva, platí, že čím větší a těžší kladivo, tím rychleji vám práce půjde od ruky

- při práci odlétají větší i menší úlomky omítky a dalších částí zdi, eliminujte riziko tak, že při práci noste ochranné brýle

- při zásahu elektrickým proudem neprodleně vyhledejte pomoc lékaře

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-oklepat-omitku-i-navod.html