jaktak.cz

Jak předcházet úrazům v domácnosti | rady a tipy

Složitost: Mírný

Jak předcházet úrazům v domácnosti | rady a tipy. Pokud si myslíte, že nejvíce úrazů si dospělí lidé přivodí na kole, při riskantní jízdě na lyžích nebo při práci venku, na zahradě, mýlíte se. Nejčastěji se zraníme doma. Nejen proto, že tam trávíme relativně hodně času, ale protože toto prostředí často podceníme. Na co si tedy doma dávat pozor?

Krok 1

Asi největší nebezpečí na nás čeká při úklidu. Zejména větší akce, jako je malování, natírání rámů oken nebo dveří, mytí oken či věšení záclon může znamenat určité riziko. Vyžaduje to nejen naše vyšší fyzické úsilí, ale i šikovnost. Pokud používáme schůdky nebo štafle, je tu riziko pádu. Zrovna tak na sebe můžeme vylít barvu, ředidlo nebo jinou chemikálii, jestliže ji dobře nezabezpečíme. V každém případě bychom i doma měli používat ochranné pomůcky, minimálně tedy vhodnou obuv, gumové rukavice a ochranné brýle. 

Krok 2

Spoustu energie věnujeme i běžným pracem v kuchyni. Tady sice nehrozí tak často pád ze štaflí, ale můžeme se zranit nožem, opařit se nebo popálit, zejména když spěcháme. Dbejme na to, aby všechny nástroje byly funkční, nože naostřené a nikoli tupé. Mějme po ruce neustále utěrku a chňapky. Když obsluhujeme elektrospotřebiče (a to platí pro celou domácnost), tak jenom suchýma rukama. Pozor i na to, aby podlaha nebyla mokrá nebo kluzká, jinak hrozí uklouznutí a v důsledku toho podvrtnutí nebo zlomenina. Rozpálené nádobí nenecháváme na sporáku bez dozoru, zejména ne vepředu, kde může jiný člen rodiny nechtíc zavadit třeba o přečuhující rukojeť a vylít na sebe žhavý obsah pánve.

Krok 3

V koupelně má řada z nás nejrůznější prací a mycí prostředky, šampony a další preparáty na chemické bázi. Měli bychom je uchovávat tak, aby se k nim hlavně nedostaly malé děti nebo domácí mazlíčci. Dávejme pozor na to, aby všechny uzávěry byly dobře dotažené a prací gel nebo šampon se na nás při pádu z poličky nemohl vylít. Hodně agresivní přípravky skladujeme mimo koupelnu, nejlépe ve skříňce, která je uzamykatelná. Toto bezpečné skladování se týká i hnojiv, čističů, dezinfekčních přípravků a dalších chemikálií, stejně jako nebezpečných nástrojů.

Krok 4

Pokud jde o používání elektrospotřebičů, nikdy s nimi nemanipulujeme, pokud máme mokré ruce. Zásuvky chráníme plastovými zástrčkami, aby tam malé děti nemohly vsunout prsty.

V koupelně mějme na dlažbě PVC kobereček, na který si stoupneme mokrýma nohama, abychom neuklouzli. Zrovna tak dno vany nebo sprchového koutu opatříme protiskluzovou podložkou nebo protiskluzovými prvky.

Skleněné a těžké předměty umístíme doma tak, aby nemohly spadnout nikomu na hlavu nebo se rozbít. Domácí lékárničku je dobré mít po ruce, ale tak vysoko, aby se k ní nedostaly malé děti. Jestliže užíváme léky, nikdy je nenechávejme v dosahu dětí, mohly by si tablety splést s cukrovinkami.

  • Mějte dobře vybavenou domácí lékárničku, nezapomínejte zejména na preparáty, které se používají při zasažení očí nebezpečnými látkami.
  • Pokud bydlíte v domě, pořiďte si hasicí přístroj.
  • Samozřejmostí by mělo být, že v případě potřeby okamžitě najdete hlavní uzávěr plynu, vody a elektřiny.

Než začneme používat nový přístroj, elektrospotřebič nebo chemikálii, vždy si pečlivě přečtěme návod.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-predchazet-urazum-v-domacnosti-rady-tipy.html