jaktak.cz

Jak se rozhodnout mezi dvěma možnostmi | rady

Složitost: Složité
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se rozhodnout mezi dvěma možnostmi | rady. Nejednou se v životě stane, že jsme postaveni před důležitou volbu a na výběr máme pouze ze dvou možností. Obě nám připadají rovnocenné, tlačí na nás čas, a my nechceme nic zkazit. Tato situace se může týkat naprosto zásadních životních mezníků – volby vhodné vysoké školy, výběru partnera, bydlení, změny zaměstnání. Jak se správně rozhodnout? Čím se řídit a co naopak zavrhnout?

Co je potřeba

papír

tužka

mince

Krok 1

Každý z nás tyto situace nejspíš řeší po svém, jak je zvyklý. Záleží hodně na naší povaze, ale i okolnostech a závažnosti rozhodování. Přesto existují určité postupy, o nichž je dobré vědět a v případě nouze použít.

Asi nejznámější metodou je vzít si čistý papír, rozdělit ho na dvě pomyslné poloviny a na jednu stranu si napsat pro každou z variant plusy a na druhou mínusy. Tyto dva listy papíru pak porovnejte – už na první pohled by mělo být zřejmé, u které varianty převažují plusy. Jestliže je skóre vyrovnané, nechme seznamy chvíli být a pak se k nim vraťme. Možná se na ně budeme dívat jinak. Další možností je pořídit si nové seznamy – to se vyplatí, když o obou variantách víme víc a původní seznam lze tím pádem rozšířit

Krok 2

Jestliže jsme fatalisté a věříme v osud, řešením může být, když si hodíme mincí. Je to buď a nebo. Hodí se v méně závažných případech, kdy důsledky rozhodnutí nejsou fatální. Rozhodně bychom na minci neměli spoléhat v případě, kdy váháme, s jakým partnerem chodit (jsou-li dva adepti na vážný vztah) nebo do jakého zaměstnání nastoupíme. Toto jsou natolik závažné kroky, že je dobré je pečlivě zvážit a neukvapovat se. Hod mincí se hodí, když zvažujeme, v jakém hotelu budeme o dovolené bydlet, přičemž obě možnosti ubytování jsou naprosto vyrovnané.

Zřejmě nejspolehlivější metodou je hod mincí – ale princip spočívá v něčem úplně jiném, než co popisuje předchozí případ. Dejme tomu, že se chceme stěhovat a zbyly nám dvě poslední nabídky domů, mezi nimiž se nedokážeme rozhodnout. Jeden je starý, okouzlující domeček, ve druhém případě jde o klasickou novostavbu. Obě možnosti mají svá pro a proti. Jak se rozhodnout? Doporučujeme následující postup: hodťe si mincí a pozorujte, co pocítíte, až se dozvíte konečný verdikt. Představte si, že hod mincí doporučuje nový dům. Jestliže v tu chvíli ucítíte zklamání nebo dokonce touhu hodit si ještě jednou, pak je asi na místě řídit se tímto pocitem a vy zřejmě toužíte po starším domečku. Tato metoda většinou funguje spolehlivě. Pokud se opravdu vnitřně přikláníte k nákupu staré usedlosti a mince vám ho vybere, ani vás nenapadne hod opakovat. Jen se nesmíte rozhodovat vědomě, ale vsadit na prvotní reakci. Jakmile do toho opět zapojíte rozum a argumenty, nepohnete se z místa.

Krok 3

Někdy pomáhá, když se můžeme svěřit svému nejlepšímu příteli. Volně formulujeme obě nabídky, spontánně o nich hovoříme. Často se stane, že ke konci monologu sami dojdeme k závěru, jak se rozhodnout. Ideální je, pokud nám do toho přítel vůbec nemusí zasahovat. Prostě jen nahlas shrneme veškerá pro a proti a někdy už to samo stačí, abychom se přiklonili k té lepší možnosti.

Pokud se máte rozhodnout mezi dvěma možnostmi, a rozhodnutí se týká nejen vás, ale i rodiny, přátel nebo jiných osob, berte to v potaz.

 

Nikdy nepoužívejte tyto metody, ocitnete-li se v životě v situaci, kdy jde o zdraví nebo dokonce o život. V takovém případě na ně rozhodně nespoléhejte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-rozhodnout-mezi-dvema-moznostmi-rady.html