jaktak.cz

Jak pečovat o bižuterii a šperky

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma

Jak pečovat o bižuterii a šperky | rady a tipy. Někdo dává přednost šperkům z drahých kovů, jiný má v oblibě bižuterii. Ta bývá kvůli použitému materiálu cenově mnohem dostupnější. Nevýhodou je, že nevydrží tak dlouho pěkná. Často už po krátké době ztrácí lesk, vypadá zašle. Pokud se k prstýnkům, náramkům, řetízkům a naušnicím budeme chovat šetrně, prodloužíme nejenom jejich životnost, ale i krásu.

Co je potřeba

flanelová utěrka, speciální čisticí látky na stříbro

Krok 1

Bižuterii chraňme před kontaktem s chemickými látkami. Zrovna tak dávejme pozor, abychom ji nevystavovali nárazům, protože bývá křehká a nevydrží tolik jako vzácné kovy. Parfémy a kosmetické přípravky jí rovněž nedělají dobře. Proto si ohlídáme, aby s nimi bižuterie nepřišla do kontaktu. Nenecháváme ji zbytečně vystavenou na slunci, chráníme ji i před mrazem. Ani lidský pot bižuterii neprospívá.

Krok 2

Při čištění drahých šperků bychom se měli řídit radami výrobce. Pozor na takové, kde jsou vsazeny drahé kameny. Ty jsou při špatném zacházení náchylné na mechanické poškození. Jestliže vám na nějakém šperku obzvlášť záleží, ať už kvůli jeho ceně nebo okolnostem, za jakých jste ho získali, nejlepším řešením je navštívit specializovanou zlatnickou dílnu, kde mají potřebné vybavení. Na běžné znečištění by měl stačit ultrazvuk. Ten je vynikající zejména tehdy, když třeba drobné naušnice nebo prstýnek obsahují větší množství malých, drahých kamenů. Stejně tak tato metoda výborně poslouží u šperků, které jsou hodně zdobené. Díky ultrazvuku se uvolní nečistoty i v těch nejmenších prohlubních.

Krok 3

To, jak často šperky čistit, je individuální. Mnohem větší péči potřebují naušnice, které nosíme denně, neboť jsou v kontaktu s ušním mazem, lakem na vlasy a dalšími stylingovými preparáty. Oproti tomu sváteční náramek tolik pozornosti nevyžaduje.

Stříbro dobře vyleštíte díky k tomu určeným utěrkám, které jsou napuštěny speciální látkou. Zlato se dá snadno vyčistit šetrným mýdlem a tím nejměkčím zubním kartáčkem.

Se šperky a bižuterií bychom měli vždy zacházet šetrně. Zejména sundat prstýnky a náramky, pokud pracujeme na zahrádce, v kuchyni nebo děláme cokoli, při čem se zašpiníme. Stejně tak je dobré tyto ozdoby odložit, když sportujeme, sprchujeme se, koupeme se v mořské vodě nebo když pracujeme s jakoukoli chemikálií, i když nám může připadat naprosto neškodná.

  • Šperky, ale ani bižuterie by neměly přijít do kontaktu s parfémy.
  • Pokud má šperk nebo bižuterie reliéfní povrch, lze při čištění opatrně použít ten nejjemnější kartáček na zuby, klidně zvolte dětský.
  • Zlaté nebo stříbrné šperky uchovávejte doma v krabičkách, pokud možno odděleně.
  • Nenechávejte šperky ani bižuterii bez dozoru v koupelně ani v kuchyni.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-bizuterii-sperky.html