jaktak.cz

Jak doma zvlhčit vzduch

Složitost: Lehké

Jak doma zvlhčit vzduch | rady a tipy. Také doma v zimě pokašláváte, zatímco v létě jste fit? Možná za to může příliš suchý vzduch. Ideální vlhkost vzduchu by se měla pohybovat okolo 40 až 60 %. Jsou ale místnosti, kde klesne i na pouhých 20 %, což je trestuhodně málo. Pořiďte si proto vlhkoměr, abyste měli přehled o tom, jak vlhkost vzduchu ve vašem bytě kolísá.

Co je potřeba

mokrý hadr, odpařovač, zvlhčovač vzduchu

Krok 1

K suchému, dráždivému kašli se obvykle přidávají i další nepříjemnosti, jako jsou popraskané ústní koutky, okoralé rty, svědivá, podrážděná pokožka. Někoho pálí oči nebo ho rozbolí hlava. Jak se postarat o to, aby vzduch doma byl přiměřeně vlhký?

Způsobů je hned několik. Jednorázově můžeme vzduch zvlhčit v zimě tak, že na horké radiátory dáme mokrý ručník. Voda se začne odpařovat velice rychle a pokud sedíte blízko topení, rozdíl pocítíte hodně brzy. K této pomůcce se narychlo uchylují třeba rodiče nemocných dětí, které trápí suchý kašel, vrátili se právě od lékaře a není čas pořizovat odpařovače. Je to ten nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak situaci rychle změnit.

Krok 2

Pokud máte doma dost místa, lze rozvěsit na sušák mokré prádlo. Není to sice tak účinné jako látka na topení, ale funguje to relativně slušně.

Některé domácnosti disponují i keramickými odpařovači. Ty se zavěsí seshora k radiátoru a naplní se vodou. Voda se ale musí často měnit, neodpařuje se tak rychle a pak se v ní množí nežádoucí organismy, nebezpečné jsou hlavně bakterie.

Krok 3

V rodinách, kde jsou malé děti nebo astmatici, se vyplatí pořídit přístroj, který umí vzduch nejen zvlhčit, ale také automaticky se vypnout, když vlhkost dosáhla požadované hodnoty. Tyto moderní zvlhčovače vypouštějí páru, některé toho ale umí víc, třeba ionizovat vzduch.

  • Pozor na to, zvlhčovač vzduchu není totéž jako čistička, ta odebírá ze vzduchu prach, nežádoucí nečistoty a alergeny.
  • Vodu v odpařovači vyměňujte často, aby se tam nemnožily bakterie.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-doma-zvlhcit-vzduch.html