jaktak.cz

Jak skladovat víno

Složitost: Mírný

Jak skladovat víno | rady a tipy. Zatímco některá vína jsou určena k tomu, abychom je hned vypili, existují i taková, která se hodí ke skladování nebo dokonce archivaci. Přibývá těch, co vínům rozumí a umí si je vychutnat. Řadu fajnšmekrů to láká k větším nákupům. Jak a kde bychom měli vína skladovat, abychom si mohli po čase užít jejich aroma i chuť? Problémy bývají obecně v bytech, kde je málo místa a hlavně nežádoucí teplo.

Krok 1

Víno, které jsme koupili, ale nechceme ho ještě otevírat, dáme někam, kde nekolísá teplota a kde je chladněji. Drobné výkyvy nevadí, ale třeba garáž nebo chodba u venkovních dveří se nehodí. V létě tam bývá horko a v zimě se tu ochladí vzduch, což platí hlavně pro garáž. Vínu tyto velké změny nesvědčí. Zrovna tak ho nedáváme blízko radiátorů ústředního topení, ke krbu nebo do koupelny, kde je navíc vysoká vlhkost. Ještě předtím, než víno vložíme do nákupního vozíku, je dobré zjistit, jestli je vůbec k delšímu uchovávání vhodné. Ta vína, která jsou běžně k dostání v obchodech, nemají obvykle vlastnosti těch, co jsou určena k archivaci. To znamená, že skladování jim nejenom neprospěje, ale někdy dokonce uškodí. Cena nebývá příliš vysoká a jejich přednosti vyniknou nejvíce tehdy, když je brzy otevřeme a zkonzumujeme. K delšímu uchovávání se nehodí vína, která nemají korkovou zátku, nejsou v původním balení nebo ta, která se neurodila během dobrého ročníku. Něco jiného je, pokud víno pořizujeme ve specializovaném obchodě, kde nám navíc mohou dobře poradit.

Krok 2

Ideálním místem pro uskladnění je vinný sklípek, ale zdaleka ne každý, kdo vína miluje a kupuje je do zásoby, takovou možnost má. Odborníci se přiklánějí k tomu, že ideální teplota se pohybuje v rozmezí 9 – 11 °C a vlhkost by měla být zhruba 60%. Pokud jde o teplotu, je lepší, když je vyšší nebo nižší než doporučované hodnoty, než kdyby měla výrazně kolísat. Lahve s vínem je dobré skladovat v temnu, rozhodně by na ně nemělo svítit slunce. Ani umělé světlo jim nedělá dobře.

Krok 3

Nedáváme je dnem dolů, ale položíme je vodorovně. Jen tak zajistíme, aby korková zátka byla neustále smáčena vínem a nevyschla. Když vyschne, ztrácí svoji nepropustnost. Zrovna tak není dobré s lahvemi příliš často manipulovat, obracet je, přemisťovat, měnit jejich stanoviště. Vínu prospívá, když je v klidu. Jednou za čas nicméně jejich kvalitu opatrně zkontrolujme, abychom předešli tomu, že se zkazí. Měli bychom brát na vědomí, že i v lahvi alkohol stále pracuje.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-skladovat-vino.html