jaktak.cz

Jak zastavit krvácení | první pomoc

Složitost: Složité
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak zastavit krvácení | první pomoc. I když jsme opatrní, čas od času se řízneme a teče nám krev. Zatímco tyto drobné rány nás na životě neohrožují, mnohem vážnější je tepenné krvácení. Tam můžeme během chvíle přijít o velký objem krve a dokonce vykrvácet. Do oděrky se ale zase může dostat nebezpečná infekce. Jak tedy ošetřit jednotlivé druhy krvácení?

Co je potřeba

sterilní gáza, obinadlo

Krok 1

Začneme od toho nejjednoduššího, kdy dojde k porušení pouze vlásečnice neboli kapiláry. Ránu ošetříme nejlépe tak, že ji omyjeme pod tekoucí vodou nebo použijeme fyziologický roztok. Na zraněné místo přiložíme sterilní gázu a převážeme.

Žilní krvácení je horší než drobné rány, rána bývá hlubší a krevní ztráta větší. Dochází k porušení žilní stěny, vytékající krev má tmavší barvu než měla při krvácení tepenném. Rozhodně ho nelze podceňovat, protože pokud je rána velká a zranění masivní, hrozí i v tomto případě velké ztráty krve.

V takovém případě postupujeme stejně jako u tepenného krvácení, kdy krev z rány nevytéká, ale často stříká, protože je v tepnách pod vyšším tlakem. O životě a smrti často rozhodují minuty, ne-li sekundy. Dodržení pravidla, že ránu musíme nejprve překrýt sterilní gázou, jde při záchraně života stranou.

Krok 2

Nejdůležitější je, aby raněný nevykrvácel. Položíme ho na zem, postupujeme rychle, ale nepodléháme panice. Ránu stlačíme rukou, aby krev neunikala. Jestliže došlo ke zranění končetiny, zvedneme ji do výšky.

Přiložíme tlakový obvaz. Jak se to dělá? Na místo, kde rána krvácí, přiložíme sterilní gázu a na ni balíček nerozbaleného obinadla. Stlačíme, a celé to převážeme obvazem. Krev by neměla tlakovým obvazem prosakovat. Pokud nemáme obinadlo, vystačíme si s tím, co máme po ruce, postačí měkké triko, oblečení, improvizované pruhy látky.

Jestliže je tato metoda neúčinná, přistoupíme k zaškrcení rány, kdy ji podvážeme. Ale nesmíme to přehánět, jinak bychom mohli poškodit tu část, která je za zaškrcením.

Krok 3

Zároveň dbáme na to, aby se u raněného nerozvinul šok. Přikryjeme ho dekou nebo něčím teplým a souběžně s jeho záchranou přivoláme první pomoc. Čím dříve zdravotníci přijedou, tím lépe.

Pozor na to, že ztráta zhruba 20 % krve může vést k velmi vážným komplikacím a šokovému stavu. Dospělému člověku, jehož hmotnost činí cca 70 kilogramů, koluje v žilách přes pět litrů krve.

Nepodléhejte panice, soustřeďte se na to, co děláte

Při velkém krvácení se snažte do první pomoci zapojit co nejvíce lidí. Kromě samotné zástavy krvácení je dobré, když někdo může raněného konejšit, jiný se zase postará, aby neprochladl, další komunikuje se zdravotníky po telefonu o tom, co dělat a jak raněnému pomoci

Při masivním krvácení okamžitě voláme záchranku a souběžně s tím poskytujeme první pomoc

I když se snažíme nezanést do rány žádné nečistoty kvůli možné infekci, v případě, že krev prýští, jde toto hledisko stranou, prioritou je zabránit vykrvácení

Řiďte se tím, co vám zdravotníci po telefonu poradí

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zastavit-krvaceni-prvni-pomoc.html