jaktak.cz

Jak uspat kojence | rady a tipy

Složitost: Složité
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uspat kojence | rady a tipy. První dny po návratu domů z porodnice nebývají jednoduché. Novorozenci chybí pravidelný denní režim a budí se v noci tak často, že se rodiče příliš nevyspí. Přitom by stačilo upravit některé rituály tak, aby miminko dobře usínalo a jeho bdění se v nočních hodinách zbytečně neprotahovalo. Jak tedy novorozence co nejlépe uspat?

Krok 1

Kojenec v prvních dnech, potažmo týdnech, potřebuje mateřské mléko hodně často. Jeho žaludek je zatím malý a tomu odpovídají i dávky, které je schopen přijmout. Znamená to, že maminka k hladovému děťátku vstává i v noci. Někdy je ale bezradná, protože i když je miminko syté a v suchu, nedokáže usnout.

Krok 2

Klíčovým okamžikem se stává večer, kdy rodiče ukládají dítě po koupání a nakrmení k nočnímu spánku. Podaří-li se jim caparta uspat brzy, je velká šance, že se nebude tak moc budit. Jakmile je miminko už „přetažené“, tak pro samou únavu není schopné rychle usnout, pláče a bývá k neutišení. Proto je dobré, aby večerní činnosti na sebe pravidelně navazovaly a z koupání, krmení a uspávání se stal uklidňující rituál. Novorozenec se v novém světě potřebuje především zorientovat. Jakmile se určité úkony opakují, navozuje to v něm pocit klidu a jistoty.

Krok 3

Zkuste vypozorovat, kdy je kojenec unavený, abyste jeho uspávání zbytečně neodkládali. Je ideální vystihnout tu správnou chvíli. Ze začátku je pro rodiče obtížné umět odhadnout dobu, kdy koupat a krmit před spaním, ale tento režim se postupně ustálí.

Rozhodně je dobré vyvarovat se příliš velkého hluku, horka nebo zimy. Těsně předtím, než miminko uložíte do postýlky, zkontrolujte, jestli je v suchu. V místnosti by nemělo svítit ostré světlo, a když už, tak tlumené.

Krok 4

Někdy o uspávání kolují téměř hororové historky. Většině rodičů se osvědčilo novorozence houpat nebo kolébat. Některá děťátka snesou i drncání a rytmický pohyb, takže v kočárku usnou prakticky hned.

Jiným dělá dobře, když se jich jemně dotýkáte, ale tak, aby je to nerušilo. Velice dobře se osvědčily i monotónní zvuky, takzvaný „bílý šum“. Kojenci to připomíná cirkulaci matčiny krve v placentě, když byl ještě v děloze, a to působí uklidňujícím dojmem.

Pokud nevíte, jak miminko uspat, vezměte ho do náruče, jemně ho pohupujte a potichu na něj mluvte

Někdy nemůže novorozenec spát, protože ho trápí nadýmání – v takovém případě je dobré zjistit, zda to tak je, a zaměřit se na to, aby ho nebolelo bříško

Plačící kojenec se vás možná snaží upozornit na to, že je mu příliš velké teplo nebo naopak zima

Jestliže nelze novorozence uklidnit a ukonejšit, zkuste ho opět přiložit k prsu

Pokud je kojenec k neutišení, jeho pláč je velmi naléhavý nebo se chová jinak než obvykle, kontaktujte raději lékaře


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uspat-kojence-rady-tipy.html