jaktak.cz

Jak správně vyklopit bábovku | rady a tipy

Složitost: Mírný

Jak správně vyklopit bábovku | rady a tipy. Ingredience jsou stejné, postup taky, a přesto upečená bábovka nejde vyklopit z formy. Jak je to možné, ptáme se sami sebe, když jsme postupovali tak jako v předchozích případech, a najednou se objeví nepříjemná překážka? Důvodů může být celá řada a dopátrat se příčin nemusí být lehké (někdy stačí záměna mouky, respektive jejího výrobce). Jak tedy postupovat, aby škody byly co nejmenší a my bábovku zachránili?

Krok 1

Zkuste místo másla, které se snadno přichycuje na okraji formy a pak se připaluje, použít ztužený tuk. Na vymazání je nejlepší obyčejná peroutka z peří, aby se tuk dostal do všech záhybů. Na vymazání si dejte skutečně záležet. Někdo používá hrubou mouku, jiní nedají dopustit na jemně umletou a prosátou strouhanku. Záleží na tom, kolik máte času a v jaké kvalitě strouhanka je: pokud jste koupili takovou, která se už doma nemusí mlít, není námitek. Dbejte na to, aby mouka či strouhanka tvořily souvislou vrstvu.

Zcela zásadní vliv na výsledek má čas, kdy bábovku po upečení vyklopíte. Nespěchejte na to, jinak se při prudké změně teplot srazí a neudrží si svůj dokonalý tvar. To má samozřejmě vliv na to, v jaké podobě ji nakonec dostanete z formy ven.

Krok 2

Je dobré počkat cca 10 minut po vytažení formy z trouby, než se odhodláme k vyklepnutí bábovky. Poku se vám zdá, že to nejde, nedělejte nic násilím. Namočte utěrku do studené vody, vyždímejte, přitiskněte ji na formu a pak zkuste její obsah opatrně vyklopit.

Některé hospodyňky si stěžují na to, že z formy dostanou ven zdeformovanou bábovku, ale chyba není v tom, čím ji vymazaly a vysypaly. Zejména začátečnice jsou zvědavé, jak pečení pokračuje, a pokud otevřou příliš brzy dvířka trouby, bábovka se během tepelné úpravy propadne.

Krok 3

Jestliže jste si pořídili silikonovou formu, tak jste se nejspíš setkali s názorem, že není nutné ji vymazat. Někteří milovníci bábovek však přiznávají, že ji tukem ve slabé vrstvě vymažou, aby výsledek byl jistý. Ve skutečnosti se nejčastěji objevuje názor, že silikonová forma by se měla potřít tukem před prvním pečením, pak už nikoli. Stejně tak se doporučuje vyklopit moučník až ve chvíli, kdy je silikon chladný.

  • Pokud není bábovka přesně podle vašich představ a její povrch hyzdí drobné nerovnosti, zamaskujete je nejlépe tak, že její povrch posypete moučkovým cukrem.
  • Pokud by silikonová forma přeci jen „stávkovala“, po vychladnutí ji „obraťte naruby“ – bábovka zůstane na podložce a vy budete v ruce držet už prázdnou formu.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-vyklopit-babovku-rady-tipy.html