jaktak.cz

Jak zvládat stresové situace

Složitost: Složité
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zvládat stresové situace | rady a tipy. Zažíváte nepříjemné stavy, kdy máte pocit, že úkoly buď nezvládáte, nestíháte nebo se bojíte, že se se Vám něco vymkne z rukou? Pokud jste podráždění a náladoví, nebo dokonce trpíte návaly vzteku, pak na sobě pozorujete důsledky již vzniklého stresu. Jak zvládat stresové situace?

Krok 1

Najděte příčinu

Vše má své důvody. Zamyslete se nad tím, co Vás nejvíce rozhodilo. Může se jednat o určité činnosti, zaměstnání nebo složité vztahy. Snažte se problém vyřešit a eliminovat stresové faktory.

Zrovna tak přemýšlejte nad situacemi, které Vás teprve čekají. Pokud máte tušení, že Vám například nějaká schůzka nebude dělat dobře, zvažte, jestli je opravdu nutné na ni jít. Pochopitelně každý musí plnit určité povinnosti, ale v tomto kroku jde spíše o to nenechat se zbytečně vmanévrovat do nepříjemných situací, když je můžete odmítnout. Rozlišujte, kdy něco skutečně musíte a kdy si jen myslíte, že „musíte“.

Krok 2

Rozumně plánujte

Jestli jste si uvědomili, že příčinou stresu je časový tlak, pak může být řešením rozumnější plánování úkolů. Nesnažte se zaplnit každičkou chvilku Vašeho dne nějakou povinností, protože jakmile se už dopoledne opozdíte, povede to k pocitu selhání, protože jste ve skluzu. Naproti tomu si vyberte vždy nejdůležitější věci, které je potřeba zařídit. Když budete mít jasně stanovené priority, přestanete tápat, co vyřídit nejdříve.

Krok 3

Žijte zdravě a relaxujte

Nezapomeňte se pravidelně hýbat a vyhradit si čas na spánek. Absence obou vede k prohlubování stresu. Když si odpočinete, budete schopni stresu lépe čelit. Cvičení nejen že odvede Vaši pozornost, jelikož se soustředíte na své tělo, ale navíc také dovede snížit hladinu kortizolu, která se stresem zvyšuje.

Zařaďte do svého života více aktivit, které Vám přinášejí radost. Udělejte si čas na své koníčky, to je totiž ideální činnost proti stresu. Zkusit můžete i řízenou meditaci.

Krok 4

Vyhledejte psychologa

Procházíte-li těžším životním obdobím, nebojte se vyhledat radu psychologa. Stresem prochází spousta lidí, takže v tom rozhodně nejste sami. Bojíte se okolí? Dnes je návštěvě poradny společnost více otevřená, nejde tedy rozhodně o žádnou ostudu. Navíc to nemusíte nikomu hlásit a vždy si uvědomte, že rozhodnutí činíte pro vlastní dobro.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zvladat-stresove-situace.html