jaktak.cz

Jak naučit dítě usínat o samotě | rodičovství

Složitost: Složité
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak naučit dítě usínat o samotě | rodičovství. Pokud máte problém s uspáváním dítka, pak vám může pomoci metoda tzv. kontrolovaného pláče. Někomu se následující postup může zdát přinejmenším kontroverzní, ale u mnoha dětí skutečně funguje jako například u potomků mé kamarádky. Jedná se totiž o proces, který se od klasického uspávání liší tím, že dítě bude usínat po většinu času samo.

Krok 1

Kdy je vhodné začít

Metoda se dá uplatnit v době, kdy k dítěti není nutné v průběhu noci vstávat, to znamená po skončení kojení. Další podmínkou pro začátek je dobrý zdravotní stav, pokud ratolest trápí bolest bříška nebo například zoubků, pak usínání o samotě odložte na jindy.

Krok 2

Vysvětlete postup dítěti

Když dítě večer ukládáte ke spánku, tak mu vysvětlete, co se bude dít (a to i když mu nebyl ještě ani rok). Řekněte mu, že odteď bude spinkat v pokojíčku samo, ale že maminka a tatínek budou hned vedle a že se nemusí bát. Můžete například zmínit, že v postýlce s ním bude spinkat ještě medvídek či jiná oblíbená hračka, kterou k dítěti položíte. Celé toto povídání několikrát zopakujte, a nakonec dítě pomazlete a odejděte. Důležité je vybudovat v prckovi přesvědčení, že se neděje nic mimořádného.

Krok 3

Vracejte se v intervalech

K plačícímu dítku se průběžně vracejte. Nejdříve k němu běžte po jedné minutě, opět zopakujte to, co už slyšelo, a odejděte. Nevyndavejte ho z postýlky, pouze podpořte pocit bezpečí, ujistěte ho, že ho máte rádi, že ho netrestáte, ale že ho učíte, jak usnout. Mluvte konejšivě. Další kontrola následuje za tři, pět, sedm minut, a nakonec deset minut. V dalších dnech prodlužujte intervaly mezi jednotlivými návštěvami vždy o jednu minutu a následně snižte i počet návštěv, až se dítě naučí usínat samo téměř bez pláče.

Krok 4

Rutina

Velmi pomáhá vytvořit si určitou rutinu, aby každý večer probíhal stejně, nebo alespoň podobně. Batole tak získá pocit jistoty, bezpečí a návyku, protože bude vědět, co následuje. Důležité také je, aby zaběhnutý proces nikdo nenarušoval, což bývá problém, když dítě přespává někde jinde nebo ho někdo hlídá. Seznamte tedy okolí s novou strategií.

K této metodě je vhodné přistoupit jen tehdy, pokud jste si jisti, že za pláčem dítěte nestojí žádné zdravotní problémy. Případné nejasnosti konzultujte s lékařem.

Pokud dítě začne plakat v noci, vždy zkontrolujte, zda nemá hlad či nepotřebuje přebalit a dál pokračujte ve výše popsaném postupu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-naucit-dite-usinat-o-samote-rodicovstvi.html