jaktak.cz

Jak připravit zahradu na sezonu | jarní práce na zahradě

Složitost: Lehké

Jak připravit zahradu na sezonu | jarní práce na zahradě. Zima se letos loučí neobvykle dlouho, ale přes den tu a tam vysvitne slunko. Je nejvyšší čas připravit okrasnou i užitkovou zahradu na nejhezčí období roku. V článku připomínáme některé důležité jarní práce na zahrádce.

Krok 1

Trávník je dominantou zahrady, proto jakmile pominou mrazy a oteplí se, začneme s údržbou. Po zimě je třeba odstranit z trávníku zbytky listí, větviček a z kyselých půd případný mech. Všechno vyhrabeme hustými železnými hráběmi. Příliš udusanou půdu provzdušníme. Vidle zapichujeme do hloubky asi 10 cm, zahýbeme s nimi a vytáhneme. Takto pokračujeme po celé ploše v rozestupech asi 15 cm. Vidle stačí na menší plochy, rozlehlý pozemek provzdušníme pomocí zahradní techniky. Trávník přihnojíme podle druhu půdy. Podle potřeby trávník zaléváme.

Krok 2

V okrasné zahradě odstraníme plevel, nakypříme půdu a odstraníme suché a poškozené části rostlin. Po odkvětu sněženek je čas na jejich přesazování. Vyrýpneme trs ze země, rozdělíme ho na několik částí a znovu zasadíme. Vysazujeme jarní cibuloviny, krokusy, sasanky, ladoňky, lilie, tulipány, narcisy, hyacinty, bledule aj. Cibuloviny s oblibou poškozují hryzci. Abychom jim v tom zabránili, před výsadbou obalíme cibulky králičím pletivem. Koupit se dají i plastové košíčky pro cibuloviny. Přihnojte trvalky a půdu pro letničky. K vysokým trvalkám připravte opory (např. pro pivoňky).

Krok 3

Na jaře, do konce dubna, se mohou vysazovat stromky a keře. Vzhledem ke zvýšeným nárokům nově zasazených dřevin na vláhu, je výhodnější sázet je na podzim. Proto stromy a keře z jarní výsadby dobře zalévejte, aby stihly do nástupu letních veder dobře zakořenit. Vzrostlé stromy a keře prořežte a přihnojte. Vhodná doba je pro výsadbu maliníku, ostružin, angreštu a rybízu.

Krok 4

V užitkové části zahrady připravíme záhony na výsev zeleniny. Brzy na jaře se vysévá mrkev, špenát, ředkvičky, petržel, růžičková kapusta aj. Zasadit se může cibule. Do skleníku nebo foliovníku můžete vysít bylinky nebo semínka balkonovek do truhlíků. Snadno si sami vypěstujete sazenice lobelek, petunií nebo verben.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-zahradu-na-sezonu-jarni-prace-na-zahrade.html