jaktak.cz

Jak vybrat kancelářskou židli | rady a tipy

Složitost: Složité
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat kancelářskou židli | rady a tipy. Výběr kvalitní kancelářské židle je velmi důležitý pro naše záda. Dlouhé sezení u počítače nebo v práci samo o sobě zdravé není a pokud máme ještě k tomu celkově málo pohybu a nekvalitní židli, pak je na problémy s pohybovým aparátem zaděláno.

 

Jaká kritéria při výběru kancelářské židle byste měli zvážit?

Krok 1

Rozdíl mezi kancelářským křeslem a židlí

Křeslo bývá mohutnější a na první pohled i pohodlnější. Výrobci uvádějí, že křeslo je vhodné pro ty zákazníky, kteří chtějí u počítače sedět jen občas. Pokud si plánujete vybavit kancelář nebo pracovnu, kde budete vysedávat pravidelně, pak určitě zvažte spíše koupi kancelářské židle. Ta je totiž na rozdíl od křesla v mnoha ohledech nastavitelná.

Krok 2

Typ mechaniky

Nejčastějšími typy jsou pevná, kloubová a synchronní mechanika. Zatímco první druh je absolutně nejzákladnější, u druhého si nastavíte výšku a sklon opěradla a třetí poskytuje nejvíce prostoru pro úpravu židle. Synchronní mechanika bývá právem považována za nejlepší, protože se židle průběžným nakláněním přizpůsobuje sedící osobě, a ta tak nesedí trvale pouze v jedné poloze. Trávíte-li sezením hodně času, pak určitě vyberte synchronní mechaniku.

Krok 3

Nastavitelné části

Židle by měla být vybavena nastavitelným opěrákem zad a také bederní opěrkou. Na tato dvě kritéria by si měli dát pozor zejména nadprůměrně vysocí či vzrůstově malí lidé.

Další záležitostí je výška a šířka sedáku. Výška by měla jít u kvalitní židle nastavit a pro větší pohodlí vyberte sedák anatomicky tvarovaný.

Nezapomeňte ani na područky. Jsou sice ze zmíněných části nejméně důležité, ale měla by u nich jít nastavit alespoň výška. U některých lze regulovat i rotace či posun dopředu a dozadu.

 

Krok 4

Konstrukce židle a nosnost

Zkontrolujte si nosnost židle, se kterou souvisí i materiál konstrukce. Plastové konstrukce pochopitelně nemají tak dlouhou životnost jako například hliníkové, které tím pádem vydrží déle.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-kancelarskou-zidli-rady-tipy.html