jaktak.cz

Jak vybrat zájmové kroužky pro děti | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1001 - 5000 Kč

Jak vybrat zájmové kroužky pro děti | rady. Na začátku nového školního roku mnozí z vás budou vybírat kroužky pro zájmovou činnost. Mimoškolní aktivity jsou podobně důležité jako vzdělání. Dítě se na nich socializuje, učí se týmové spolupráci, systematické činnosti, vytrvalosti, ale i prohře. Jak zájmové kroužky vybírat? Poradí vám následující článek.

Krok 1

Méně je více

V zájmových aktivitách platí, že méně je často více. Někteří rodiče mají tendenci děti přetěžovat, od čehož se je psychologové snaží spíše odradit. Nejde nijak obecně stanovit, kolik kroužků by mělo dítě mít, ale rozhodně se nedoporučuje vyplnit veškerý volný čas striktně naplánovanými aktivitami. Psychologové uvádějí, že maximálně by mělo mít dítě 3 vyplněná odpoledne v týdnu, ale záleží pochopitelně na typu kroužku. Někdy vydá jeden závodně provozovaný sport za pět různých činností dohromady.

Každopádně je potřeba vzít v úvahu všechny další faktory jako je případné dojíždění do školy, čas pro přípravu na výuku, a také to, kolik času dítě tráví s kamarády, a podle toho vybrat zájmovou činnost.

Krok 2

Zralost dítěte

Zrovna tak se nedoporučuje dětem vybírat kroužky již od útlého věku a nutit je neustále podávat výkon, než začnou chodit do první třídy, pokud o to samy vyloženě nejeví zájem.

Krok 3

Výběr kroužků

Je-li dítě sportovně či například hudebně nadané, zaměření kroužku přirozeně vyplyne ze situace. Ale neví-li přesně, co by ho bavilo, zkuste nakombinovat sport, hudbu či výtvarné umění a jako poslední například jazyk či technický kroužek. Školy často nabízejí celou škálu aktivit pro děti, ze kterých si můžete vybrat. Nebojte se ze začátku zkusit více experimentovat. To, že si dítě vyzkouší postupně více zájmů ještě neznamená, že u žádného později nevydrží. Vystřídáním zájmů alespoň zjistí, co mu nejvíce vyhovuje a na co má talent.

Krok 4

Zvažte finanční stránku a dojíždění

Některé kroužky jsou finančně náročné a obnáší i rozvážení dětí na víkendové zápasy, apod. Rozmyslete si, zda jste ochotni se na těchto mimoškolních aktivitách spolupodílet, a také si nechte projít hlavou, zda jste schopni investovat do pravidelné obměny vybavení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-zajmove-krouzky-pro-deti-rady.html