jaktak.cz

Jak si vybrat vhodný rekvalifikační kurz | rady a tipy

Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si vybrat vhodný rekvalifikační kurz | rady a tipy. Během naší profesní kariéry se můžeme ocitnout na pomyslné křižovatce, kdy je nutné změnit obor, v němž pracujeme. První, co se nabízí, je rekvalifikační kurz. Ten by nás měl vybavit potřebnými znalostmi a dovednostmi tak, abychom se mohli ucházet o zaměstnání v jiné branži, než v které jsme se dosud pohybovali. Jak si vybrat vhodný rekvalifikační kurz?

Krok 1

Vyjděte z toho, co jste již dělali, co umíte, zda jste manuálně zruční nebo jste spíše schopní získat nové teoretické znalosti. Udělejte si inventuru, jak jste na tom s cizími jazyky – možná je ideální doba pokračovat v jejich studiu nebo získat potřebnou zkoušku.

Krok 2

Analyzujte pracovní trh v místě vašeho bydliště. Zjistěte, po jaké profesi je poptávka a naopak, kdo práci hledá. Pokud bydlíte ve vlastním domě, platíte hypotéku nebo máte jiné závazky k danému místu a nehodláte se proto stěhovat, pečlivě zmapujte, o jaké odborníky, profese a řemesla je v této lokalitě zájem. A to i z dlouhodobého hlediska.

Krok 3

Jestliže teprve plánujete rodinu, nemáte žádné závazky a jste ochotni se přestěhovat, zkuste si vytipovat, jaké rekvalifikační kurzy by vás skutečně lákaly. Třeba vás baví práce s lidmi, uvažujete o masérském kurzu, ale v místě vašeho bydliště žádná taková rekvalifikace možná není. Nebo byste tu po jejím dosažení jen těžko hledali uplatnění. V takovém případě je možná nejvyšší čas přestěhovat se a začít dělat, co vás přitahuje.

Krok 4

Zamyslete se, jaké máte schopnosti a talent. Možná jste strávili v kanceláři řadu let, ale odjakživa vás to táhlo k řemeslu a líbilo by se vám pracovat rukama, třeba v truhlářské dílně. Nebo v jiném oboru, kde se nabízí rekvalifikace.

Krok 5

Zohledněte i svůj zdravotní a fyzický stav, abyste byli schopni po absolvování rekvalifikačního kurzu ve vybraném oboru skutečně pracovat.

Krok 6

Žena samoživitelka s malými děti, které bývají nemocné a nemá je kdo hlídat, bude jen těžko pracovat v dvousměnném provozu, i když práce je dobře placená a baví ji. V takovém případě je nutné přizpůsobit se rodinné situaci a zauvažovat třeba o tom, zda by nebylo dobré rekvalifikovat se třeba na účetní, daňovou nebo finanční poradkyni a pracovat z domova.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vybrat-vhodny-rekvalifikacni-kurz-rady-tipy.html