jaktak.cz

Jak se starat o nábytek z exotického dřeva | rady

Složitost: Mírný

Jak se starat o nábytek z exotického dřeva | rady. Exotické dřevo proniká pomalu i do našich domácností. Je velice trvanlivé a díky svému vzhledu propůjčuje bytu či domu exotický nádech. Abychom se z něj mohli radovat co nejdéle, je nutné umět se o něj postarat a poskytnout mu potřebnou péči.

Krok 1

Skříňky, komody se zásuvkami, prosklené vitríny, stoly, postele, ale i taburety nebo rámy zrcadel – to jsou nejčastější kousky v interiéru, při jejichž výrobě bylo použito exotické dřevo. Jeho největší předností je velká odolnost a tvrdost.

Krok 2

K nejznámějším dřevinám patří bambus. Mezi oblíbené se řadí i třešeň, teak, palisandr nebo mahagon. Pod názvem wenge se skrývá dřevina, získávaná zejména ze zemí západní Afrik, která se nejčastěji používá při výrobě masivního nábytku.

Krok 3

Nábytek z exotických dřevin je bytelný a připomíná vybavení domovů v koloniálním stylu. Oproti tomu drobnější, soliterní kousky v etno stylu spíše evokují představu exotických, vzdálených krajin. K dostání jsou také celé nábytkové sestavy do jednotlivých místností.

Krok 4

Určité druhy dřevin se hodí dokonce pro výrobu koupelnového nábytku, protože jim nevadí vlhkost. Při správném zacházení jsou odolné i vůči hmyzu, plísním a houbám. Cenově dobře dostupný je již zmíněný bambus.

Krok 5

Při úklidu se vyvarujte agresivních chemických přípravků, které by mohly nenávratně poškodit povrch nábytku. Pravidelně používejte suchý hadřík na otírání prachu. Pokud musíte odstranit nečistoty, vezměte jemný flanelový hadřík namočený do vlažné vody. Skvrny na nábytku nenechávejte zbytečně zaschnout. U výrobce zjistěte, zda a jak často máte ošetřovat povrch nábytku včelím voskem. Na nelakované dřevo se dají použít i speciální oleje, ale to se v interiéru objevuje spíše ojediněle.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-starat-o-nabytek-z-exotickeho-dreva-rady.html