jaktak.cz

Jak třídit hliníkový odpad

Složitost: Mírný

Jak třídit hliníkový odpad | rady a tipy. Čím dál více jednotlivců, domácností i firem si uvědomuje potřebu třídit odpad. Zatímco papír, plasty, textil nebo nápojové kartony rozeznáme relativně snadno, s hliníkem, který se objevuje u řady výrobků, může nastat problém. Jak tedy hliník poznat a jak ho třídit?

Krok 1

Nikdo z běžných uživatelů asi není takový odborník, aby se stoprocentní spolehlivostí určil, kde a v čem se hliník vyskytuje a kde nikoli. Většina z nás se s tímto kovem nejčastěji setká v podobě víčka od jogurtů a různých mléčných výrobků, zavařovacích sklenic, v tubách od léčiv, v obalech kosmetických přípravků nebo v nápojových plechovkách, ale balí se do něj i čokoláda, dříve se z něj vyrábělo nádobí a příbory. Jejich prodej je však dlouhodobě na ústupu.

Krok 2

Pokud si nejste jisti, podívejte se, jaké logo výrobek nese. Pro třídění odpadů jsou důležité tři šipky, tvořící trojúhelník. Jestliže uvnitř najdete číslo 41 nebo pod šipkou uvidíte zkratku ALU, znamená to, že se jedná o hliník.

Krok 3

Bohužel, stříbrná barva nebo stříbřitý lesk nejsou spolehlivým vodítkem. Zkuste takový lehoučký obal zmačkat – jestliže v této podobě zůstane, jedná se s největší pravděpodobností o hliník. To třeba udělá fólie, v níž je zabalena tabulka čokolády – zmačkáte ji do malé kuličky. Když ale zmuchláte obal od kávy, který je uvnitř rovněž „stříbrný“, obvykle se vrátí do původní polohy, takže ho jako hliníkový odpad netřiďte.

Krok 4

Hliník můžete odevzdat ve výkupnách nebo sběrných dvorech. Ve městech a větších obcích lze najít i sběrné separační kontejnery, určené pro třídění hliníku. S boxy na hliník se setkáte třeba i na nádražích a obecně lze říci, že těchto nádob přibývá.

Ze sesbíraného hliníku se vyrábí speciální drť, která se používá zejména při výrobě železa.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-tridit-hlinikovy-odpad.html