jaktak.cz

Jak zmírnit úzkost

Složitost: Složité
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zmírnit úzkost | rady a tipy. Polije vás studený pot, v ústech máte sucho, srdce buší jako o závod a vy nevíte, kudy kam. Úzkost je nepříjemný stav, který ale není zase tak výjimečný. Každý se tu a tam dostaneme do situace, kdy nás zčistajasna přepadne. Jak se s úzkostí vypořádat a jak jí čelit?

Krok 1

Úzkost je symptom, který nevzniká ze dne na den. Obvykle se k ní propracujeme během týdnů, měsíců nebo let a singalizuje nám, že nežijeme v souladu s tím, co skutečně chceme a potřebujeme.

Krok 2

Nejčastějším spouštěčem bývá stres, na který se nabalují takové potíže, jako je úzkost, panika nebo různé závislosti. V první řadě je proto nutné zmírnit stres. K tomu přispívají různé techniky, jako je jóga, jógové dýchání, relaxace nebo masáže. Klíčem k úspěchu je změnit postoj k okolnostem, které nelze změnit.

Krok 3

Úzkosti lze čelit tak, že do svého života zařadíme více pohybu, procházky a pravidelné cvičení. Není nutné hned lámat rekordy, stačí jen krůček po krůčku měnit své zažité zvyklosti, spojené s pasivitou a negativním myšlením.

Krok 4

V pozadí úzkosti stojí často nezpracované emoce, zejména strach, jehož příčin si po letech už nejsme ani vědomi. Pokud nás úzkost paralyzuje příliš často nebo intenzivně, je dobré přiznat si, že sami tento problém nezvládneme, a vyhledat odbornou pomoc. Pomocí psychologa se obvykle podaří odhalit souvislosti a neřešené potíže, které se na vzniku těchto potíží podílejí. Odborník také doporučí vhodné techniky, jak se s tím postupně vypořádat.

Krok 5

Pokud vás postihne úzkost, nepropadejte panice. Zastavte se, zklidněte, zkontrolujte svůj dech. Nejspíš zjistíte, že dýcháte rychle, přerušovaně a povrchně. Soustřeďte se na dlouhý, pravidelný výdech i nádech. Právě kontrola dechu je v takové situaci naprosto nezbytná.

Krok 6

Jakmile zvládnete největší nápor úzkosti, zamyslete se nad tím, co ji vyvolalo a co bylo spouštěčem. Je dobré, když si každou takovou situaci zapíšete na papír. Až jich bude víc, zamyslete se, co mají společného. Jestliže se rozhodnete navštívit psychologa nebo psychoterapeuta, určitě ocení, že jste tím vlastně udělali kus záslužné práce, která vám pomůže dostat se rychleji kupředu.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zmirnit-uzkost.html