jaktak.cz

Jak ukončit pracovní poměr

Složitost: Mírný

Změna je život, a to platí i v případě práce. Dnes už jen málokdo zůstává až do důchodu na jednom pracovním místě. Lidé střídají zaměstnání z nejrůznějších důvodů. Než však začnou s novou prací, je zapotřebí ukončit předešlý pracovní poměr. Způsobů, jak na to, je několik. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Krok 1

Asi nejpohodlnější je ukončit pracovní poměr dohodou. Jak už z názvu vyplývá, zaměstnavatel se se zaměstnancem dohodnou na podmínkách, zejména datu odchodu zaměstnace, a to také stvrdí písemně.

Krok 2

Stejně tak je pro obě strany jednoduché se rozejít, pokud bylo v pracovní smlouvě uvedeno datum, kdy pracovní poměr končí. V takovém případě byl zaměstnanec přijat na dobu určitou. Ta nesmí přesáhnout dobu tří let. Jakmile tato lhůta uplyne, nastane několik možností. Zaměstnavatel vás nebude chtít ztratit, a tak smlouvu prodlouží nebo s vámi uzavře pracovní smlouvu na dobu neurčitou, kde datum vašeho odchodu stanoveno není. Třetí možností je, že k uvedenému datu odejdete.

Krok 3

Pokud se vám v práci nelíbí a jste ve zkušební době, využijte toho. Hlídejte si ale, zda neuplynuly tři měsíce – právě po tu dobu zkušební doba maximálně trvá, s výjimkou vedoucích pracovníků, pro ně platí lhůta dvojnásobná. Důvod svého odchodu udávat nemusíte, klidně si ho nechte pro sebe. Této možnosti může využít i zaměstnavatel. Není-li s vámi spokojený, zruší pracovní poměr ve zkušební době i on. V obou případech je nutná písemná podoba. Výhodou zkušební doby je, že se obě strany vzájemně oťukají a spolupráci si vyzkouší. Pozor na to, že zkušební doba je oprávněná pouze při založení pracovního poměru.

Krok 4

Výpověď může podat zaměstnanec i zaměstnavatel. Je nutné podat ji písemnou formou. Na straně zaměstnavatele však existují určitá omezení. Výpověď nelze dát zaměstnancům, kteří jsou v takzvané ochranné době. Sem patří těhotenství, mateřská dovolená nebo pracovní neschopnost.

Krok 5

Někdy dojde v životě k nečekaným komplikacím, které končí okamžitým zrušením pracovního poměru. Ze strany zaměstnavatele jde o případy, kdy zaměstnanec hrubě porušil pracovní kázeň nebo se dopustil trestného činu s odsouzením na jeden rok. I zaměstnanec se může dostat do nepříjemné situace, například když do 15 dnů od sjednaného termínu nedostane zaplaceno. T

aké na to se vztahuje možnost okamžitého zrušení pracovního poměru. Důvodem ze strany zaměstnance někdy bývá i lékařský posudek. Jestliže je ze zdravotního důvodu práce, kterou vykonává, nevhodná, měl by mu zaměstnavatel najít práci. Někdy to ale není ani při nejlepší snaze možné, a proto má zaměstnanec právo okamžitě ukončit pracovní poměr.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ukoncit-pracovni-pomer.html