jaktak.cz

Jak chránit oči při práci s PC

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak chránit oči při práci s PC | rady a tipy. Počítač je dobrý sluha, ale špatný pán. To platí zejména v případě, kdy sezením u něj trávíme dlouhé hodiny. Trpí nejenom páteř a kardiovaskulární systém, ale zabrat dostávají i naše oči. Poznáme to snadno. Brzy se unaví, pálí a někdy nás z toho, jak svůj zrak přetěžujeme, může rozbolet i hlava. Jak tedy oči při práci u počítače co nejlépe chránit a jak potížím se zrakem co nejúčinněji předcházet?

Krok 1

Dělejte přestávky a pokud to jde, zadívejte se ven z okna, ideálně do zeleně. Oči jsou zvyklé spíše na pohled do dálky než na to, aby byly dlouhodobě zaměřené na blízký předmět, v tomto případě monitor. Odborníci doporučují přepnout zrak na dálku zhruba po dvaceti minutách intenzivní práce s monitorem. Podle nich stačí pohled do dálky v délce půlminuty k tomu, aby se zapojily okohybné svaly a došlo k jejich částečné regeneraci.

Očím udělá dobře, když je tu a tam na chvíli zavřete nebo jimi budete pomrkávat.

Krok 2

Velmi nepříjemný je pálivý, řezavý pocit v očích. Někdy se ho zbavíte tím, že zvlhčíte oči k tomu speciálně určenými kapkami. Snažte se, aby v místnosti, kde pracujete, nebyl příliš suchý vzduch. Riziko osychání rohovky při nízké vlhkosti vzduchu roste.

Krok 3

Vylaďte monitor tak, aby byl jas i kontrast na ideální úrovni. Každému vyhovuje něco jiného.

V případě nastavení jasu respektujte osvětlení v místnosti. Pokud pracujete ve tmě, snižte úměrně tomu jas.

Pozor na to, co je zdrojem světla. Někomu mohou zářivky vadit, a to kvůli blikání, které ani nemusí být nijak zřetelné.

Také velikost písma volte podle toho, co je pro vás příjemné.

Krok 4

Jistě jste si všimli, že v blízkosti monitoru se koncentruje prach. Ten také může dráždit oko a přispívat ke zdravotním potížím.

Neumisťujte do blízkosti počítače předměty, které odrážejí světlo a oslňují. Tím se zvyšuje podráždění oka.

Krok 5

Pokud nemůžete zkrátit dobu, kterou trávíte pohledem na monitor, a přesto se chcete vyhnout takzvanému syndromu kancelářského oka, pořiďte si speciální brýle pro práci s LCD monitorem. Ty mohou přispět k redukci odlesků, snížení únavy očí, zvýšení kontrastu a ostrosti.

Jestliže se bolesti očí nezmírňují, navštivte očního lékaře.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-chranit-oci-pri-praci-s-pc.html