jaktak.cz

Jak zmírnit bolest zubu

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zmírnit bolest zubu | rady a tipy. K nejhorším bolestem patří bolest zubu. Jen málokdo se může pochlubit tím, že ji nikdy nezažil. Ačkoli většina z nás návštěvu zubaře odkládá, co to jde, nakonec se této povinnosti stejně nevyhneme. Někdy se ale tyto potíže dají zmírnit. Jak na to?

Co je potřeba

šalvěj, heřmánek, obklad, tea tree olejíček, koření zvané hřebíček

Krok 1

Příčin, proč zub bolí, může být celá řada. Někdy je to důsledek špatné ústní hygieny a tvorby zubního kazu. Pak skutečně nic jiného než zákrok dentisty nepomůže. To platí i pro nepříjemnou komplikaci v podobě zánětu zubního nervu. V pokročilejším věku se mohou objevit bolavé obnažené zubní krčky a obecně potíže s dásněmi. Děti naopak mívají bolesti spojené s prořezáváním zoubků.

Krok 2

Máte-li podezření na ustupující dásně a obnažené krčky, používejte zubní pasty, které jsou speciálně pro tento druh potíží určené. To platí i pro zubní kartáčky, vybírejte raději měkčí než vyloženě tvrdé. Vyhýbejte se především extrémně horkým a studeným pokrmům a nápojům. Rozhodně ale nečekejte, že se tyto potíže upraví samy.

Jak tento druh potíží poznáte?

Zubem obvykle projede při jídle, pití nebo čištění zubů velmi intenzivní, ale krátká bolest, která rychle odezní.

Krok 3

Na rozdíl od případů, kdy nás začne zničehonic bolet zub a stav se neustále zhoršuje, takže pak už nejsme ani schopni rozeznat, kde přesně problém vznikl. Tam je třeba hledat příčiny někde jinde.

Krok 4

Rozbolel vás zub? Určitě nic nezkazíte, když si připravíte vlažný odvar ze šalvěje a budete jím dutinu ústní vyplachovat. Oblíbenou bylinou je i heřmánek, jemuž jsou připisovány dezinfekční účinky.

Máte-li podezření, že vás bolí dásně, vyhledejte v domácí lékárničce tea tree olejíček a zkuste jím podrážděné sliznice v ústech potřít. Někdy lze zmírnit bolest přikládáním studeného obkladu na tvář. Doporučuje se také cucat koření zvané hřebíček, které působí antibakteriálně.

Během spánku byste měli mít hlavu o něco výše než obvykle.

Krok 5

Někdy nezbývá, než vzít na milost analgetika. V každém případě však bolest zubů nepřehlížejte a navštivte co nejdříve lékaře. Samozřejmostí by měly být pravidelné preventivní návštěvy zubaře, a to v půlročních intervalech. Ty odhalí jakékoli nepřípustné odchylky, takže bolestem se dá dobře předcházet.

  • Pokud se bolest rychle zhoršuje, navštivte neprodleně lékaře!
  • To platí i pro případ, že se k bolesti zubů a dásní přidají další příznaky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zmirnit-bolest-zubu.html