Vlčický bůčkový nářez | recept
Vlčický bůčkový nářez | recept. Většinou v šunkovaru dělávám vepřovou šunku. Na mé oblíbené skupině o uzenářích jsem se inspirovala a vymyslela recept na tento bůčkový nářez. Všem kolem moc chutná a já ho miluju s kyselou okurkou a domácím chlebem. Recept není těžký. A kdo již v šunkovaru něco dělal, tak to pro něj bude vůbec hračka.
Co je potřeba
700 g bůčku bez kosti a kůže
300 g vepřové kýty (libové)
1 čajová lžička moučkového cukru
11 g Pragandy
11 g mořské soli
5 g koření Argentina
6 g uzená mletá paprika
1/2 čajové lžičky drceného kmínu
1/4 čajové lžičky sušeného česneku
1 sušená feferonka (bez semínek) - nemusí být
100 ml ledové vody
Krok 1
Bůček si pokrájíme na centimetrové kostičky.
Krok 2
Vepřovou kýtu nasekáme na kaši (spojka). Všechny suroviny dáme do mísy a šleháme tak dlouho, dokud není směs mazlavá.
Krok 3
Šunkovar vyložíme igelitovým sáčkem. Plníme vždy dvě lžíce směsi a hned upěchujeme skleničkou, kterou si vždy namočíme do vody.
Krok 4
Když je směs natlačená v šunkovaru, tak ho uzavřeme a na 48 h ho necháme odpočívat v lednici.
Krok 5
Po dvou dnech nářez vaříme 2h na 75 – 80°C. DOBROU CHUŤ!!!
Když do nářezu místo uzené papriky přidáte mletou papriku španělského typu, tak bude nářez hodně připomínat polský salám, který býval kdysi. Vyzkoušejte.
Jak vařím v šunkovaru mám podrobně popsané u receptu na domácí šunku ZDE