jaktak.cz

Jak správně připravit zelený čaj

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Nejjednodušší na přípravu je černý čaj, který se zalije vroucí vodou. Mnoho z nás tento postup uplatňuje i v případě zeleného čaje. To je ale chyba. Přeci jen, příprava čaje zeleného je v něčem trochu jiná. V čem?

Co je potřeba

zelený čaj, horká voda, sítko, šálek na čaj

Krok 1

V první řadě je dobré si připomenout, že jde o velice zdravý nápoj. Je plný antioxidantů, a proto bývá doporučován každému, kdo chce něco udělat pro své zdraví a zapracovat na prevenci. Výborně pomáhá zejména v období plískanic, protože umí nabudit naši imunitu a ochránit nás před nachlazením.

A právě proto, že obsahuje celou řadu vzácných přírodních látek, je nutné připravit ho šetrně a správně, abychom nic nepokazili.

Krok 2

Pokud byste spařili zelený čaj vodou, která právě prošla varem, do nápoje by se uvolnily i třísloviny.

Tyto látky sice ničemu neškodí, ale mohou za to, že čaj je pak zbytečně trpký, jeho chuť je svíravá a někomu pak nechutná a zelený čaj zavrhne.

Krok 3

To ale není vše. Vroucí voda by zdecimovala nejen jeho příjemnou chuť, ale zničila by i drtivou většinu zdraví prospěšných látek.

Nápoj by vás sice zahřál, ale moc by vám nechutnal a o jeho vynikajících účincích na naši kondici lze v takovém případě také pochybovat.

Krok 4

Proto je dobré nechat uvařenou vodu chvíli odstát, aby vychladla zhruba na 80 °C, a teprve potom zelený čaj přelít.

Pro přípravu dobrého nápoje se obvykle používá jedna čajová lžička sušené směsi na jeden klasický čajový šálek.

Čaj se v průměru louhuje tak jednu minutu. Pak ho přeceďte přes sítko a nevyhazujte!

Málokdo totiž ví, že skutečně kvalitní zelený čaj se dá použít opakovaně, připravíte z něj dva až tři nálevy. Záleží na druhu a jeho síle. Při přípravě dalšího nálevu použijte o něco teplejší vodu a pamatujte na to, že se také bude louhovat o něco déle, než když jste ho zalili vodou poprvé.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-pripravit-zeleny-caj.html