jaktak.cz

Jak využít vaječné skořápky v zahradě

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Asi nejhorší možností, jak se zbavit vaječných skořápek, je vyhodit je do popelnice s komunálním odpadem. Vaječné skořápky najdou řadu skvělých uplatnění na zahradě i v domácnosti. Obsahují velké množství vápníku a jsou tedy velmi vhodné k obohacení půdy při pěstování rajčat a dalších rostlin, které jsou náchylné na nedostatek vápníku. Tipy, jak vaječné skořápky využít v zahradě, si můžete přečíst v dalších krocích.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Skořápky se dají využít k ochraně rostlin (zejména pak mladých sazenic okurek, rajčat, paprik, cuket, ačokči, apod.) proti napadení plzáky, hlemýždi a slimáky. Ostré hrany skořápek zabrání škůdcům v přístupu. Stačí rostlinu obsypat kolem dokola vrstvou nahrubo nadrcených skořápek. Vždy jednou za pár dní vrstvu zkontrolujte a případně dosypte další skořápky.

Krok 2

Nedostatek vápníku u rajčat způsobuje hnilobu květů, která se projevuje hnědými až černými skvrnami na špičce plodů. Této chorobě můžete předejít, pokud do důlku při sázení rajčat vpravíte malé množství najemno namletých skořápek.

Substrát obohacený o rozemleté vaječné skořápky ocení také papriky, aksamitníky a lilek. Pozvolné uvolňování látek do půdy a přírodní původ tohoto hnojiva představuje velkou výhodu. Stejně tak růže patří mezi rostliny, jež pro svůj správný růst potřebují dostatek vápníku.

Krok 3

Půlky vaječných skořápek poslouží jako malé květináčky pro výsev semínek. Stačí vyvrtat uprostřed dna otvor, nasypat do skořápek substrát a vložit do něj semínko.

Větší kousky skořápek se dají použít také k překrytí otvorů na dně květináčů. Vápník se bude opět postupně uvolňovat do půdy, jak se budou vaječné skořápky rozkládat.

Krok 4

V neposlední řadě je možné vyhazovat skořápky od vajec na kompost, díky čemuž jej obohatíte o již zmíněný vápník.

Samozřejmě, pokud máte slepice, jistě jim skořápky dáváte, abyste podpořili tvorbu tvrdé skořápky snášených vajec.

A jestliže nepatříte mezi majitele slepic, můžete nadrcené skořápky dávat do ptačího krmítka. Samičky ptáků – obzvláště před snůškou vajec – tuto pomoc jistě ocení.

Skořápky se vám budou lépe drtit či mlít najemno, pokud je necháte 2 dny vyschnout.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-vajecne-skorapky-v-zahrade.html