jaktak.cz

Jak upéct řezy z vlašských ořechů

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct řezy z vlašských ořechů | recept na ořechový moučník. Tyto řezy jsou trochu náročnější na přípravu, ale nemějte obavy, podle tohoto podrobného návodu se vám určitě vydaří. Ořechové náplni dodává tu správnou chuť tuzemák (rum), proto řezy nejsou vhodné pro děti. Chcete-li je přece jen nabídnout dětem, nahraďte tuzemák rumovým potravinářským aroma, popř. vanilinovým cukrem s rumovou příchutí.

Co je potřeba

Těsto:

  • 6 vajec
  • 200 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 225 g mletých vlašských ořechů
  • 105 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1/2 bal. kypřicího prášku na pečení

Náplň A:

  • 250 g vlašských ořechů
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 100 ml tuzemáku (i víc)
  • 1 vanilkový cukr

Náplň B:

  • 4 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 250 g másla
  • 100 ml silné černé kávy

Poleva:

  • 100 g čokolády
  • 20 g ztuženého tuku
  • lžička oleje
  • džem na potření korpusu

Krok 1

Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky prozatím odložte stranou na později. Žloutky utřete s máslem a cukrem do pěny. V jiné nádobě promíchejte sypké přísady – mouku, jemně mleté ořechy, kakao a prášek. Postupně je zapracujte do utřené směsi. Z odložených bílků ušlehejte pevný sníh a zapravte jej do těsta. Těsto rozetřete na hluboký plech vyložený papírem na pečení. Upečte při 180 °C. Zkuste propečenost dřevěnou špejlí, musí zůstat po vytažení suchá.

Krok 2

Vychladlý korpus potřete libovolný džemem. Doporučuji raději pikantnější, třeba rybízový. Na nádivku budete potřebovat strouhané ořechy, cukr a tuzemák. Vše smíchejte dohromady. Aby náplň lépe držela pohromadě, je možné přidat trochu změklého tuku, ale není to nutné. 

Krok 3

Ořechovou náplň rozetřete na upečený korpus. Aby byla vrstva hezky rovná, překryjte ji papírem na pečení a srovnejte válečkem na těsto.

Krok 4

Ve vodní lázni ušlehejte celá vejce s cukrem, kakaem a uvařenou černou kávou. Směs musí alespoň po dobu 3 minut držet teplotu 85 °C. Krém zhoustne a vysoká teplota zajistí dokonalé zničení všech škodlivých mikroorganismů, např. bakterie Salmonelly. Po zhoustnutí krém za občasného prošlehání vychlaďte. V misce utřete máslo a po částech do něj zašlehejte uvařený základ. Pak krém rozetřete na ořechovou náplň a nechte v chladu ztuhnout.

Krok 5

Nakonec řezy polijte čokoládovou polevou. Rozpusťte 100 g čokolády nalámané na kostičky s 20 g ztuženého tuku. Do rozpuštěné polevy vmíchejte lžičku oleje a polijte moučník. Po ztuhnutí krájejte na kousky. Aby se čokoláda nelámala, nahřejte nůž v horké vodě.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-rezy-z-vlasskych-orechu.html