jaktak.cz

Jak si poradit s filo těstem

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si poradit s filo těstem | recept jak zpracovat filo těsto. Filo těsto má jednoduché složení, skládá se jen z mouky, vody, oleje, špetky soli a octa. Je tradiční specialitou v turecké a řecké kuchyni. Těsto je vyválené velmi tence, jednotlivé pláty jsou téměř průhledné. Vrství se na sebe a plní sladkými i slanými nádivkami. Nejznámější je baklava, filo těsto prokládané ořechy, mandlemi a medem.

Těsto se dá koupit hotové, s tím také pracuji (viz foto). Těm, kteří by si chtěli zkusit těsto vyrobit levněji doma, jsou určeny následující rady.  

Co je potřeba

  • 470 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička octa
  • špetka soli
  • kukuřičný škrob na podsypání

Krok 1

Do misky nasypte mouku a promíchejte se solí. Přidejte olej a přilévejte vodu. Promíchávejte nejprve nožem, pak ručně. Vypracované těsto se nesmí lepit a musí být pružné. Je-li příliš tuhé, přidejte vodu, řídké těsto napravíte přídavkem mouky. Důkladně vypracované těsto zabalte do folie a nechte nejméně 2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě.

Připravte si vál a poprašte ho kukuřičným škrobem. Těsto rozdělte na 16 stejně velkých dílů. Každou část vyválejte co nejtenčeji a pokračujte rukama, jako byste vytahovali tažené těsto. Výsledek musí být tenký jako papír. Jednotlivé pláty prokládejte papírem na pečení, aby se neslepily.

Krok 2

Pečivo z filo těsta se skládá z několika vrstev vyválených plátů. Je výhodné, pokud si děláte těsto doma sami, vytahovat ho rovnou na velikost vašich plechů. Ušetříte si práci.

Plech před položením první vrstvy potřete rozpuštěným ghí nebo nastříkejte olejem ve spreji. Těsto dobře přimáčkněte po celé ploše a potřete ho máslem nebo olejem, ale ne moc, výsledek by byl příliš tučný. Položte další plát a znovu potřete. Tento postup stále opakujte. Tukem se těsto potírá proto, aby hezky lístkovalo a jednotlivé vrstvy těsta se od sebe oddělily.

Krok 3

Mezi vrstvy těsta můžete sypat drcené ořechy, kokos, rozinky, jablka nebo kakao s cukrem, získáte tak sladký moučník. Dezerty z filo těsta, které obsahují vlhkou náplň (jablka, višně), je lépe konzumovat ještě ten den, dokud jsou křehké. Po odležení těsto pod náplní zvlhne, chutná pořád dobře, je to spíše estetický problém.

Filo těsto nemusíte péci jenom tímto způsobem, můžete ho plnit slanou sýrovou nebo špenátovou náplní a těsto zarolovat jako hořickou trubičku. Pak jednotlivé kousky vyskládejte do kulaté formy a upečte. Povrch před pečením musí být také potřený tukem.

Krok 4

Odřezky filo těsta znovu nevyvalujte, použijte je jako záplaty tam, kde se vám těsto protrhne. Na odřezávání přebytečného těsta mějte po ruce hodně ostrý nůž, těsto se rádo trhá. Dobře se stříhá nůžkami.

Zbytky těsta poskládejte do tvaru a nechte zmrazit, filo se dobře mrazí. Budete mít připravený základ třeba na pizzu nebo ovocný koláč. Filo těsto je výborné se zmrzlinou, plní se upečené košíčky z malých kousků těsta.

Krok 5

Moučník z filo těsta před pečením ostrým nožem nakrájejte na čtverce nebo (čtverce překrojte) trojúhelníky. Dejte pozor, abyste neprořízli i spodní vrstvu. Dělá se to proto, aby se při krájení upečeného moučníku nebortila vrchní vrstva a kousky byly úhledné. Po upečení stačí jen řez dokončit.

Chcete upéct jen několik kousků a máte obavu z toho, že náplň vyteče? Potřete každou vrstvu těsta po okraji vajíčkem a teprve pak přiložte další. Vajíčko listy slepí a náplň nevyteče. Dezerty z filo těsta pečte při 200 °C, plechy vkládejte do vyhřáté trouby.

Krok 6

Nespotřebované těsto zabalte jako roládu (i s papírem) a přetáhněte folií, aby nevysychalo. Rozmrazujte ho ponechané ve folii a pracujte s ním až tehdy, je-li dokonale rozmrzlé, jinak by praskalo. Rozmrazujte ho v chladničce den předem, nikdy v pokojové teplotě (slepovalo by se). S rozmrazeným těstem pracujte rychle, snadno vysychá. Zákusky z filo těsta můžete zmrazit syrové a upéct až bude třeba. Dobře se mrazí i samotné pečené polotovary určené k plnění např. žloutkovým krémem, zmrzlinou.

Při vytahování těsta sundejte všechny šperky, abyste nepotrhali jemné těsto.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-poradit-s-filo-testem.html