jaktak.cz

Jak si užít procházku po Brdech, tentokrát na vrch Bábovka

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si užít procházku po Brdech, tentokrát na vrch Bábovka. Jak si užít krásnou procházku, třeba i s dětmi? Napřed si vybereme lokalitu, v našem případě Brdy. Důležité je vědět, jak dlouhou procházku jsme schopni zvládnout, aby se nám z krásného výletu nevyklubal běh na čas. Dnešní procházka je krátká, asi 10 kilometrů, a zvládnou ji i menší děti. Výchozí místo, malebný Dobřív, je zhruba 30 kilometrů od Plzně a 75 kilometrů z Prahy. A i obec jako taková určitě stojí za návštěvu. Na Bábovku se jinak pohodlně dostanete i ze Strašic nebo Hůrek.

 

Co je potřeba

  • svačinu, v našem případě doporučuji stylově bábovku a čaj do termosky
  • mapu, popřípadě stažené mapy do mobilu
  • pár korun do kapsy, abyste si mohli zpříjemnit závěr výletu v některé z místních hospůdek
  • turistické nebo nordic walking hole
  • kočárek, odstrkovadlo pro menší děti

Krok 1

Nejdříve si na mapě vyznačíme alespoň orientačně trasu na vrch Bábovka. Nepatří zdaleka k nejvyšším v Brdech. Kopec je vysoký 609 metrů, bohužel, i kvůli řádění kůrovce, se nám zde otevře několik vyhlídek na vrch Žďár a blízké Hůrky.

Krok 2

Začátek trasy doporučuji z Dobříva. Start je u autobusové zastávky a pokud přijedeme autem, zaparkujeme přímo naproti, na parkovišti restaurace Hamrovka.

Krok 3

Vydáme se po modré turistické značce a zhruba po 200 metrech přijdeme ke Staré hospodě, kde přejdeme po barokním kamenném Švédském mostě se sochami sv. Barbory a sv. Jana Nepomuckého.

Krok 4

Pokračujeme dále po modré značce až k vodnímu hamru u Huťského rybníka. Cestou uvidíme řadu nádherných roubených chalup, které nás určitě zaujmou svojí lidovou architekturou.

Krok 5

Pořád po modré turistické značce obejdeme rybník a lesní cestou se zhruba po pěti minutách dostaneme k odbočce k prameni, kterému se říká František. Jedná se pramen železité vody.

Krok 6

Po modré jdeme dále ještě asi tři kilometry a dojdeme ke zřícenině hradu Vimberk. Celou trasu jdeme nad malebným Padrťským potokem. Po modré značce se dostaneme na cyklostezku, na které se dáme doleva a pak, zhruba po deseti minutách, odbočíme mírně vpravo. Zde již cesta není značená turistickou značkou, tak se držíme mapy.

Krok 7

Lesní cestou , asi po jednom kilometru chůze narazíme na cestu, která je značená zelenou turistickou značkou. Ta nás již zavede pod vrchol Bábovka. Závěr cesty na vrchol je označen hliněnými bábovičkami, které jsou umístěné na stromech. Zvláště tato část se hodně líbí dětem. Na vrcholu pěkně rozbalíme svačinu a kocháme se nádhernými výhledy na vrchol Žďáru nad Hůrkami. Je zde umístěna i vrcholová kniha, tak si můžeme počíst, nebo popsat.

Krok 8

Dále pokračujeme zpátky k cíli a zároveň i startu naší procházky. Seběhneme kopec Bábovka, vydáme se doleva (na opačnou stranu, než z které jsme přišli) po zelené turistické značce. Zhruba po dvou a půl kilometrech narazíme na žlutou turistickou značku, která nás asi po půlhodině dovede zpátky do Dobříva.

Krok 9

Doufám, že si procházku užijete a počasí vám bude přát!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-uzit-prochazku-po-brdech-tentokrat-na-vrch-babovka.html