jaktak.cz

Jak si uvařit indické máslové kuře Butter Chicken | recept

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si uvařit indické máslové kuře Butter Chicken | recept. Jak si doma uvařit pravé indické jídlo? Jedno z nejoblíbenějších je máslové kuře butter chicken. Jedná se o šťavnaté kousky kuřete v husté smetanové omáčce. Jedinečnou chuť tomuto jídlu dodává koření. Barevné koření je nejdůležitější ingredience indické kuchyně. Indické jídlo je jídlo mnoha chutí, barev a vůní. Držte se receptu a zjistíte, že jde o jednoduchou úpravu kuřecího masa. Kdo nemá rád maso, může ho nahradit například kousky balkánského sýra nebo kousky brambor. Pouze přizpůsobí délku vaření, aby se sýr příliš nerozvařil.

 

Co je potřeba

  • 500 g kuřecího masa

marináda:

  • čajová lžička koření garam masala
  • 100 g bílého jogurtu
  • půl čajové lžičky kari nebo kurkumy
  • 3 stroužky česneku

omáčka:

  • malá cibule
  • 50 g másla
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření garam másala
  • 1 lžička kurkumy nebo kari koření
  • 1 plechovka nakládaných rajčat
  • 1 malý rajský protlak
  • sůl
  • 250 ml sladké smetany

Krok 1

V misce si připravíme marinádu z jogurtu, koření a česneku. Mírně přisolíme. Marinádu pečlivě promícháme, aby se všechny chutě spojily.

 

Krok 2

Maso nakrájíme na středně velké kostky a promícháme s marinádou. Misku přikryjeme potravinářskou folií a dáme odležet do ledničky. Necháme marinovat alespoň dvě hodiny, nejlépe však přes noc.

 

Krok 3

Do většího kastrolu dáme rozehřát máslo a zpěníme na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Když je cibulka mírně opečená, přidáme koření a česnek, aby se všechny chutě rozvoněly.

 

Krok 4

Do hrnce na cibuli vyklopíme celou plechovku rajčat i s rajčatovým protlakem. Čerstvý zázvor nastrouháme najemno a také přidáme do omáčky.

 

Krok 5

Omáčku provaříme, trochu zředíme vodou a rozmixujeme dohladka.

Krok 6

Na pánvi opečeme marinované kousky kuřete a vložíme je do rozmixované omáčky. Přidáme zbytek marinády a smetanu. Vše promícháme a provařujeme ještě alespoň půl hodiny na mírném ohni. Ochutnáme a případně dosolíme nebo dokořeníme. Nakonec zjemníme, již bez vaření, kouskem másla

 

Krok 7

Jako příloha se hodí rýže, ale nejlépe k indickému butter chicken ladí placky naan.

 

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-uvarit-indicke-maslove-kure-butter-chicken-recept.html