jaktak.cz

Jak si užít zimní procházku po Brdech – vrch Trhoň | popis trasy

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si užít zimní procházku po Brdech – vrch Trhoň | popis trasy. Jak si užít zimní procházku lesem? Stačí si vybrat cíl, třeba Brdy, vrch Trhoň (616 metrů nad mořem). Najdeme zde i zajímavý brdský unikát – jedinou „oficiální“ lyžařskou sjezdovku s chatou. Vybudovaná byla v roce 1973 skupinou místních lyžařských nadšenců z TJ Holoubkov. Sjezdovka je dlouhá 240 metrů a převýšení dosahuje 55 metrů. Ještě dnes místy prosvítá umělý povrch, který byl na sjezdovce položen. Sjezdovka již není v provozu, ale sáňkování je tady pořád luxusní. Tento vrch dal název celému polesí a dostaneme se k němu z různých světových stran. Rozmyslíme si, kam se přiblížíme autobusem, vlakem, autem a pak už jen zvolíme trasu dle svého startovacího místa a fyzických schopností.

 

 

Co je potřeba

  • buřty, chleba, hořčici, sirky a nůž (pouze v případě, že si umíte na sněhu rozdělat oheň a také ho po sobě uklidit)
  • nějakou tu sladkou dobrotu a k ní čaj do termosky
  • mapu, popřípadě stažené mapy do mobilu
  • pár korun do kapsy, abyste si mohli zpříjemnit závěr výletu v nějaké z místních hospůdek
  • turistické nebo nordic walking hole
  • běžky, sáňky

 

Krok 1

Nejdříve si na mapě vyznačíme alespoň orientačně trasu na vrch Trhoň. Všude je zde pokrytí signálu, takže můžeme využít i některou z aplikací v mobilu. Zkusíme si pustit i „stopaře“, který nám pomáhá orientovat se v terénu a hlídá naší polohu.

Krok 2

Začátek trasy doporučuji ze Strašic, Mýta, Medového Újezdu, nebo nejkratší cestu z Holoubkova.

Krok 3

Můžeme třeba přijet do Mýta vlakem a ze železniční stanice se vydáme po červené turistické značce asi 2,5 kilometru do kopce, směr Osičina. Dál půjdeme doprava a asi po 1,5 kilometru přejdeme přes tankovou cestu. Po čtyřech kilometrech, po neznačených lesních cestách, se napojíme opět na červenou turistickou značku, která nás dovede do cíle na Trhoň.

 

Krok 4

Nad sjezdovkou, vedle lyžařské chaty se nachází studánka, kde si můžeme nabrat vodu. Můžeme se posadit na terasu chaty nad sjezdovkou a kochat se. Je tady nádherný výhled do údolí Holoubkovského potoka a na vrchol Radče.

 

Krok 5

Jestli jsme vyznavači bílé stopy, zjistíme si před výletem sněhové podmínky a můžeme vyrazit i na běžkách. Jenom musíme počítat s horším terénem a s ne vždy projetou stopou. Takže pěkně pro staré běžky na půdu, ať si nové nezničíme. Zážitek to určitě bude!

 

 

Krok 6

U chaty je i malé jezírko, několik laviček a venkovní posezení. Přesně to místo pro čaj z termosky a trochu rozjímání. 

 

Krok 7

S dětmi vezmeme sáňky a vyrazíme nejlépe z Holoubkova, to je nejméně náročná trasa. V Holoubkově je také železniční stanice odkud se můžeme vrátit domů. Hezké zážitky a fotky v mobilu nám zůstanou.

Krok 8

Doufám, že si procházku užijeme a počasí nám bude přát!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-uzit-zimni-prochazku-po-brdech-vrch-trhon-popis-trasy.html