jaktak.cz

Jak pěstovat tymián | rady a tipy

Tymián obecný (Thymus vulgaris) z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) je vyšlechtěný příbuzný mateřídoušky (Thymus serpillum). Tymián se rozšířil v 11. století ze Středozemí, kde mateřídouška pěstovaná v zahradách zplaněla a byla znovu vyšlechtěna jako tymián. Obě bylinky jsou vytrvalé, ovšem tymián ve volné přírodě nenajdete, zato se s oblibou pěstuje na záhonech, ve skalkách i v nádobách jako okrasná i užitková rostlina. Obě bylinky mají stejné účinky a stejné využití – v kuchyni, léčitelství i kosmetice.

Rady a tipy na pěstování i jak tymián obecný zpracovat jsou obsahem následujícího článku.

Tymián, na rozdíl od své příbuzné mateřídoušky, je rychle se rozrůstající, bohatě větvený polokeř dosahující výšky až 50 cm. Drobné vejčité a úzké lístky se po okrajích stáčejí dovnitř (podvinuté okraje). Kvete od června do srpna malými kvítky růžové nebo světlefialové barvy vyrůstajících v lichopřeslenech. Starší rostliny na bázi (spodní části) dřevnatějí. Tymiánová nať má příjemně aromatickou vůni, která je patrná zejména při rozemnutí. Při slunečném počasí se vůně květů šíří po okolí a bylinku hojně navštěvují včely – tymián je medonosný – i jiný hmyz. Celá rostlina obsahuje éterické oleje, třísloviny a hořčiny. Tymián je mrazuvzdorný a je zelený celou zimu. 

Celkem existuje asi 50 poddruhů tymiánu. Za vyzkoušení stojí Thymus citriodorus se svěží citronovou vůní.

Tymián vyžaduje pěstování na plném slunci v suché propustné půdě. V půdě chudé na živiny bude rostlina zdravější a aromatičtější.

Hnojit by se neměl vůbec, jen občas k němu přihrňte trochu kompostu.

Se zálivkou si nemusíte dělat starosti. Tymián velmi dobře snáší a má rád sucho, obejde se bez ní.

Koncem léta odřízněte odkvetlá květenství a odstraňte suché větvičky, pokud nějaké na rostlině jsou. Tímto řezem (pravidelným) zabráníte vyholování spodní části keříku a podpoříte růst nových výhonků.

 

Tymián můžete pěstovat ze semen nebo rozmnožovat bylinnými řízky ze starších keříků. Semena potřebují ke klíčení světlo, proto je zemí zakryjte jen velmi lehce. Výsev provádějte v květnu přímo na záhon. Vzešlé semenáčky vysazujte na stanoviště ve sponu 20×20 cm. Semena jsou běžně v prodeji v obchodech.

Bylinnými řízky nařezanými ze starších rostlin to jde také snadno. Řízky zasaďte do běžné zahradní zeminy a nechte zakořenit.

Posledním způsobem, se kterým mám vlastní zkušenost, je pěstovat bylinku ze supermaketu (z oddělení zeleniny), kde se mladé rostlinky prodávají v malých květináčích k okamžité spotřebě. 

Tymián poslouží jako koření do polévek, omáček, salátů, skopového masa, uzenin i jako přídavek do některých lihovin. Jeho příjemná kořenitá chuť se skvěle hodí do marinád na grilování a bonusem je, že pokrmy s ním budou lehčeji stravitelné. Oblíbený je zejména ve středomořské kuchyni. Je součástí i známého a oblíbeného provensálského koření. Používá se jak čerstvý, tak sušený.

Tymián obecný se v lidové medicíně používá od nepaměti, znali ho už v antice a velmi si ho cenili. Ve středověku mniši bylinu pěstovali v klášterních zahradách.

Tymián se doporučuje na zmírnění příznaků nebo léčení mnoha potíží. Seznam by byl dlouhý, uvedeme tedy jen ty nejdůležitější:

Zevně se tymián používá na obklady, bylinné koupele, kloktadlo nebo tonikum.

Jedinečná vůně tymiánu se uplatňuje v aromaterapii – napomáhá ke zklidnění.

Výtažky z tymiánu jsou také součástí některých kosmetických přípravků a zubních past.

 

 

Čerstvý tymián můžete sklízet kdykoli ho budete potřebovat.

Tymián k sušení sklízejte od května do listopadu. Sbírají se mladé výhony s listy těsně před kvetením nebo během něj. Sklizeň si naplánujte na poledne slunečného dne, kdy je obsah éterických olejů v bylince obzvlášť vysoký. Sušte ho v tmavém, dobře větraném prostoru.  

Francouzský recept průkopníka fytoterapie dr. Henriho Leclerca na marinádu z tymiánu:

  • svazek tymiánu
  • svazek saturejky zahradní
  • pažitka
  • 3–4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • několik hřebíčků
  • 25 g soli
  • 15 g mletého pepře
  • 1/2 l bílého vína

Promíchat a nechat macerovat.

Tymián se nesmí užívat dlouhodobě. Některým lidem může způsobit nevolnost a prudké bolesti hlavy. Vyhnout by se mu měly těhotné ženy a také lidé s onemocněním střev, srdce a vysokým tlakem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-tymian-rady-tipy.html