Přejít k hlavnímu obsahu

Jak namíchat provensálské koření

Jak namíchat provensálské koření | 7 receptů. Léto je nejlepší období roku pro „bylinkové čarování“. Na zahrádkách jsou ke sklizni čerstvé natě voňavého koření. Ve volné přírodě se také najdou zajímavé bylinky. Letos jsem se rozhodla poprvé pro vlastní provensálské koření. Tato směs má univerzální použití, hodí se na všechny druhy grilovaných mas a zeleniny, do salátů, na ochucení octa i oleje. Při pátrání po zaručeně pravém francouzské receptu, jsem zjistila, že neexistuje univerzální recept. Každý je jiný a překvapením bylo, že se ve směsi téměř nevyskytuje levandule. I sami Francouzi nejsou jednotní, někdo tvrdí, že levanduli začali přidávat Američané a že tam vlastně nepatří, někdo ji přidává jen špetku „pro oko“. Nechám na vašem rozhodnutí, jakou směs si namícháte. Několik návodů k inspiraci najdete v článku.

Co je potřeba

  • sušené bylinky
  • hmoždíř
  • sklenice s pevným uzávěrem

Rozpis je uveden u každé směsi v následujících krocích

1

Provensálské koření – směs z úvodní fotografie

Smíchejte tyto druhy sušených bylin:

  • 2 lžíce rozmarýnu
  • 1 lžíce drcených semínek fenyklu
  • 2 lžíce saturejky letní
  • 2 lžíce tymiánu
  • 2 lžíce bazalky 
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička levandulových květů
  • 2 lžíce hladkolisté petržele
  • 1 lžíce oregana (dobromysl)
  • 1 lžíce estragonu
  • 1 lžička mletého bobkového listu

Sušené listy bazalky zhnědnou, nelekněte se, je to normální.

2

Recept opsaný z koupené lahvičky ve Francii

Smíchejte tyto druhy sušených bylin:

  • 26% saturejky letní
  • 26% oregana
  • 26% rozmarýnu
  • 19% tymiánu
  • 3% bazalky
3

Směs obsahující levanduli – hodně aromatická

Smíchejte tyto druhy sušených bylin:

  • 4 lžíce tymiánu
  • 2 lžíce majoránky nebo 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 1 lžíce saturejky letní
  • 1 lžíce květů levandule
  • 1 lžička drceného fenyklu
  • 1/2 lžičky mletého bobkového listu
4

Směs jednoduchá na přípravu

Smíchejte tyto druhy sušených bylin:

  • 1 lžíce oregana
  • 2 lžíce tymiánu
  • 2 lžíce estragonu
  • 1/2 lžíce hladkolisté petržele
  • 1 lžička levandulových květů

Hladkolistá petržel má výraznější aroma než její kadeřavá příbuzná.

 

5

Další směs jednoduchá na přípravu

Smíchejte tyto druhy sušených bylin:

  • 1 lžíce saturejky letní
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 1,5 lžíce tymiánu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička oregana
6

Směs se šalvějí

Smíchejte tyto druhy sušených bylin:

  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce saturejky letní
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce bazalky
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 1 lžička mletých šalvějových listů
  • 1 lžička drcených fenyklových semen
  • 1/2 lžičky levandulových květů - volitelně
7

Domácí ochucené octy a oleje

Při výrobě domácích ochucených octů a olejů musí být všechny bylinky obalené olejem a olej i ocet musíte protřepávat. Po 4 týdnech olej i ocet přeceďte, nalijte do zdobné láhve a vložte čerstvou snítku bylinky, česneku nebo feferonky. Uchovávejte na tmavém místě.

8

Bylinková sůl

Namíchejte si vlastní bylinkovou sůl z provensálských bylinek. Stačí smíchat 3 díly mořské soli a 1 díl směsi provensálského koření. Sůl je výborná při zahradním grilování.

Saturejka letní (Satureia hortensis) je jednoletá bylinka, je jemnější než vytrvalá Saturejka horská (Satureia montana), která se běžně pěstuje v zahrádkách. Saturejka horská výrazněji chutná a je více hořká než Saturejka letní. Jednoletá saturejka se v kuchyni využívá častěji.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uchovat zelené bylinky na zimu
Uchovávání bylinek | způsoby. Bylinky z dovozu jsou na trhu k dostání celoročně. Cena je vysoká a chuť a vůně mnohdy neodpovídá tomu, na co jsme zvykl…
Jak zapéct lilky s tuňákem | recept
Jak zapéct lilky s tuňákem | recept. Ještě nedávno byl u nás lilek (baklažán) málo používanou plodovou zeleninou. Poslední dobou získává na oblibě a j…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.