jaktak.cz

Jak vařit z vepřové kýty | rady, tipy, recepty

Vepřové maso je nejoblíbenější druh masa na světě hned po drůbežím. Češi patří k jeho největším konzumentům, vždyť vepřové k české kuchyni prostě patří a receptů na jeho úpravu má nepočítaně. Maso je mj. bohaté na plnohodnotné bílkoviny, železo, zinek, fosfor a vitamin B12. Některé druhy vepřového masa obsahují více tuku (bok, krkovice), minimum ho má například vepřová panenka nebo vepřová kýta. Jak si správně vybrat, abyste si pochutnali, rady a tipy a také nějaké recepty jsou obsahem dnešního článku.

Vepřová kýta je maso ze zadní části prasete (oblast stehen, kyčlí a pánve) od kolena výše – na obrázku číslo 8. Je to největší část vepřového masa s minimem tuku a šlach. Kýta se tradičně využívá k výrobě šunky. Kýta se porcuje na tyto části: ořech (předkýtí), svrchní a spodní šál, květová špička a palec svíčkové. Každý díl se hodí pro jinou formu zpracování.

Maso z vepřové kýty se dělí na:

Abyste si na vepřovém mase skutečně pochutnali, je nejdůležitější správně si vybrat. Při nákupu vybírejte maso z českého chovu, u baleného masa je povinná informace o původu zvířete uvedená na obalu. U nebaleného masa vám na dotaz musí odpovědět prodejce, většinou je maso označeno již u pultu. Balené maso raději než v supermaketu nakupujte u řezníka nebo dejte přednost nákupu přímo u chovatele na farmě.

Vepřové maso by se mělo od porážky dostat ke spotřebiteli co nejdříve (24 hodin po porážce by mělo zrát, nejchutnější je ideálně 36 hodin po porážce). Kvalitu masa poznáte podle jeho barvy, maso by mělo být jemně růžové a svalovina jemně prorostlá tukem. Starší maso tmavne a mohou se v něm množit škodlivé mikroorganismy. Obecně platí, že maso mladších zvířat je jemnější, ze staršího kusu tužší. Významnou roli hraje také technologický postup přípravy.

 

Vepřová kýta je univerzální kus masa bez kostí a s minimem tuku, který lze připravovat různými způsoby. Může se smažit, péct, dusit i udit. Hodí se na řízky, minutky, na gril, omáčky, ražniči, rolády, uvaříte z ní rychlý oběd nebo večeři, zkrátka cokoli.

Před přípravou vepřové kýty je důležité ji nejprve vybrat a správně upravit. Zde je pár tipů:

Receptem na kořeněnou pečenou vepřovou kýtu v troubě ohromíte strávníky. Měkoučké maso s jemnou omáčkou výrazné chuti se sice připravuje trochu déle, ale recept stojí za to. Vyzkoušejte, rozhodně nebudete zklamáni.

Zobrazit recept

Tip na rychlý a jednoduchý oběd či večeři se hodí vždy. Kousky masa v pikantní hořčičné omáčce si vaše rodina zamiluje. Recept s návodem krok za krokem poradí, jak na to.

Zobrazit recept

Konfitovaná vepřová kýta je díky technologii přípravy a špikování uzeninou šťavnatá, měkká a tak lahodná, že si ji určitě budete připravovat častěji. Recept je variabilní, můžete si zvolit přílohu podle své chuti.

Zobrazit recept

Velmi netradiční a neobvyklý recept, o to více vás překvapí výbornou chutí. Luxusní omáčka provoněná česnekem a bylinkami spolu s jemným křehoučkým masem se řadí mezi nejlepší recepty z vepřové kýty. 

Zobrazit recept

Vepřová kýta je skvělou volbou pro mnoho různých jídel. Díky své jemné a křehké struktuře se snadno upravuje a má malé množství tuku, což ji dělá zdravou a chutnou volbou. Při přípravě kýty je důležité si dát pozor na výběr masa a správnou úpravu, aby byla kýta šťavnatá a chutná. S těmito tipy a recepty na  vepřovou kýtu si můžete užít skvělou chuť tohoto oblíbeného kusu masa.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-varit-z-veprove-kyty-rady-tipy-recepty.html