Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vepřovou kýtu pečenou v mléce s bylinkami | recept

Jak připravit vepřovou kýtu pečenou v mléce s bylinkami | recept. Použití mléka k upečení vepřového masa je poměrně neobvyklé, ale po vyzkoušení zjistíte, že žádoucí. Nejen, že je zárukou jemnosti a křehkosti upečeného masa, ale navíc se spolu s vypečenou šťávou, máslem a v tomto případě česnekem a voňavými bylinkami promění v luxusní, chuťově plnou omáčku.

Co je potřeba

  • 1 kg vepřové kýty v celku
  • ¾ l plnotučného mléka
  • 5 stroužků česneku
  • 5–6 bobkových listů na ochucení masa + 3–4 lístky na provonění omáčky
  • 3–4 snítky tymiánu
  • šťáva z 1 středního citronu
  • 4 lžíce másla (2 lžíce k orestování masa + 2 lžíce do omáčky)
  • sůl a pepř dle chuti
1

Špalíček masa očistěte, osolte, opepřete a z vrchu nařízněte 5–6 centimetrových hlubokých zářezů, do kterých vsuňte jednotlivé bobkové listy.

2

Takto připravené maso zprudka ze všech stran opečte na 2 lžících másla. Z každé strany přibližně 2 minuty, pouze tak, aby se maso zatáhlo.

3

V hrnci vhodném do trouby rozpalte zbylé dvě lžíce másla a orestujte na něm na plátky nakrájený česnek s bobkovým listem.

4

Přilijte mléko, citronovou šťávu a minutku prohřejte.

5

Poté do mléka vložte osmahnuté maso spolu s tymiánem, přiklopte a vložte do předehřáté trouby na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C), v níž maso pomalu pečte 2 hodiny. Po vytažení z trouby nechejte maso ještě chvíli přiklopené.

Následně upečený kus masa vyjměte, odstraňte bylinky a omáčku promíchejte.

Podávejte nakrájené na plátky, přelité omáčkou a nejlépe si vše vychutnáte s bramborovou kaší.

  • Úžasné aroma a chuť dodá pokrmu i kombinace šalvějových lístků s rozmarýnem.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.