jaktak.cz

Jak z čokolády, arašídů a karamelového krému připravit domácí Snickers kostku | recept

Složitost: Velmi lehké
Potřebný čas: 30 minut a více

Známá čokoládová tyčinka plná arašídů a táhlého karamelového krému v podobě těchto domácích Snickers kostek je cukrovinkou, která kupovanou čokoládovou tyčinku plně zastoupí. Domácí Snickers kostka je stejně tak plná čokolády, arašídů i táhlého karamelového krému, která ale navíc potěší tím, že je doma stále k dostání a připravená k mlsání.

Co je potřeba

Pro uvedené množství surovin využijte na přípravu těchto domácích Snickers kostek plech o rozměrech 20×30 cm.

Na sušenkový korpus:

  • 240 g hladké mouky
  • 80 g krupicového cukru
  • 170 g másla

Na táhlý karamelový krém s arašídy:

  • 400 g krupicového cukru
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
  • 200 g másla
  • 250 g nesolených arašídů

Na čokoládovou polevu:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 50 g mléčné čokolády

Krok 1

Základem jak kupované čokoládové tyčinky, tak této domácí cukrovinky je křupavý sušenkový korpus připravený z mouky, cukru a povoleného másla. Všechny tři ingredience jen v míse zapracujte do měkkého, tvárného a příjemně mastného těsta. To pak rozválejte a přeneste na plech s vyššími okraji, který jste ale předem vyložili pečicím papírem. Takto vložte na 40 minut do předehřáté trouby, kde při teplotě 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) sušenkový korpus pečte do lehkého zezlátnutí. Po upečení nechejte chladnout.

Krok 2

Nyní začněte s přípravou domácího karamelového krému tím, že v kastrůlku na mírném ohni za stálého míchání pomalu rozpusťte máslo s cukrem a slazeným kondenzovaným mlékem.

Krok 3

Po zhruba 10 minutách začne krém houstnout, zlátnout, bujaře vřít a karamelizovat. V tu chvíli přidejte do kastrůlku nesolené arašídy a už jen mimo plotnu dobře promíchejte.

Krok 4

Ihned poté ještě horké, přímo vařící, naneste na zchladlý sušenkový korpus. Povrch karamelového krému uhlaďte a nechejte chladnout.

Krok 5

Během chladnutí karamelového krému pomalu rozpusťte ve vodní lázni nalámanou čokoládu, a to oba druhy najednou v jedné míse.

Krok 6

Jakmile povrch karamelového krému ztuhne, naneste na něj poslední vrstvu této domácí cukrovinky, a to rozpuštěnou čokoládu. V pokojové teplotě nechejte zchladnout a zatuhnout a poté cukrovinku přesuňte do lednice, a to nejlépe do druhého dne. Před krájením na jednotlivé Snickers kostky ovšem plech z lednice vyndejte o chvilku dříve, aby čokoláda lehce změkla a při krájení se nelámala a nepraskala.

Před nanášením rozpuštěné čokolády na zpevněný karamelový krém se nenechte zmýlit. Povrch karamelového krému bude zpevněný, i když samotný karamelový krém bude ještě horký. Povrch krému tuhne poměrně rychle, ale karamel chladne velice pomalu.

  • Arašídy můžete přidat i na povrch cukrovinky, na  čokoládovou polevu. Takto ozdobená Snickers kostka je pak cukrovinka, která zazáří například i na vánočním stole.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-z-cokolady-arasidu-karameloveho-kremu-pripravit-domaci-snickers-kostku-recept.html