jaktak.cz

Jak se hraje kulečník - karambol | postup

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se hraje kulečník - karambol | postup. Kulečník je dovednostní sport, který se dělí na tři druhy. Karambol, pool a snooker. V tomto návodu si ukážeme, jak se hraje karambol - tedy hra na kulečníkovém stole bez děr. Nejdříve pár informací na úvod. Karambol je dovednostní hra, která se hraje na karambolovém (kulečníkovém) stole potaženém zeleným suknem. Profesionálové hrají na jiných stolech, než jaké najdeme v hospodách. Hra se liší například velikostí a stabilitou stolu, kvalitou sukna i samotnými pravidly. Následující návod je určen zejména začátečníkům. Cena za hru se odvíjí od zvyklostí v jednotlivých krajích republiky. Kulečníkový stůl určený pro hru karambol je bez děr, hraje se se čtyřmi koulemi (profesionální hráči hrají se třemi) a s tágem, které má užší špičku než tágo poolové.

Co je potřeba

tágo speciálně určené pro hru karambol

kulečníkový stůl bez děr

počítadlo

kulečníkové koule

křída

Krok 1

Rozhození koulí

Karambol může hrát i více hráčů najednou na jednom kulečníkovém stole. Doporučuji však hrát ve dvou. Hráči si vezmou po dvou koulích a postaví se do protilehlých rohů kulečníkového stolu. Koule pošlu proti sobě v jeden okamžik, aby se všechny střetly uprostřed stolu. Koule jsou na stole spravedlivě rozhozené, hra může začít.

Krok 2

Kdo začne

Hráči se dohodnou, kdo bude začínat. Hráč, který začíná, má zpravidla na počítadle první, druhý a třetí řádek. Druhý hráč zbylé tři řádky. Hráč, který bude hrát jako druhý, by měl pak hru také uzavírat. Hráči se také před zahájením hry dohodnou, "na jakou kouli" budou hrát, tedy zvolí si kouli, do níž budou strkat tágem. Doporučuji vynechat bílou. Bílé koule jsou dvě a těžko byste pak hádali, jaká je ta "vaše bílá". Nejčastěji se hraje na červenou. Špičku tága potřeme křídou, aby nám tágo nesklouzlo po hladké kouli.

Krok 3

První strk

Hráč si vezme tágo do ruky. Zatímco si jednou rukou - například dlaní, hřbetem dlaně, palce či jinými prsty (záleží na hráči) tágo podpírá, druhá ruka dá do "šťouchu" dynamiku. Cílem je, abyste jedním strkem trefili všechny tři koule vámi zvolenou - tedy červenou koulí. Jestliže dojde ke kontaktu červené se zbylými třemi koulemi, připisujete si 10 bodů. Jestliže trefíte pouze dvě koule, připisujete si 1 bod. Strk je nazýván karambol. Účelem hry je sehrát co nejvíce strků - karambolů a získat co nejvíce bodů.

Krok 4

Střídání hráčů

Pokud netrefíte žádnou nebo jen jednu, ve hře pokračuje váš protihráč. Hrajete tak dlouho, a sbíráte body, dokud neuděláte chybu, tedy že trefíte pouze jednu či žádnou kouli.

Krok 5

Konec hry

Hra končí po uplynutí časového limitu. Ten je zpravidla vymezen jednou hodinou. Hrát se ale samozřejmě může libovolně dlouho, dokud vás to bude bavit.

Lpící koule - to jsou koule, které se dotýkají. V takovém případě hráč musí hrát tak, aby se druhá "dotyková" koule nepohnula. Popřípadě se hráči dohodnou. Koule vypadla ze stolu. Opět se dohodnou hráči, jak budou v takovém případě postupovat. Nejčastějším pravidlem je, že pokud hráči vypadne koule ze stolu, druhý hráč hru vyhrává, nehledě na to, kolik má bodů. Hra tím končí. Tušovaná koule - pokud se nechtíc dotknete koule třeba rukou, koule je tušovaná. Pokračovat v partii bude v takovém případě protihráč. Faleš- je základem karambolu. Znamená to, že strčíte tágem do koule tak, aby se "stočila" na určitou stranu, kterou potřebujete. Rozeznáváme základní falše - horní faleš, dolní faleš, pravá faleš a levá faleš.

Tento návod je určen zejména těm, kteří se karambolu chtějí věnovat volnočasově, pro zábavu, například na chatě s přáteli nebo v hospodě, kde se karambolový stůl nachází. Pravidla partie si v takovém případě určují sami hráči. Profesionální karambol má jasně daná a neměnná pravidla. Pokud jste kuřák, nekuřte poblíž stolu. Propálené sukno stojí tisíce korun. Jestliže si pro větší stabilitu chcete na stůl sednout, máte tu možnost. Pravidlem ale je, abyste vždy měli jednu nohu na zemi.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-hraje-kulecnik-karambol-postup.html