jaktak.cz

Jak na grilované vepřové koleno s česnekem a pivní marinádou

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Pečené vepřové koleno na grilu je perfektní volba pro slavnostní, „chlapsky laděný“ Den otců. Je to jídlo, které vypadá efektně, krásně voní, báječně chutná – a přitom se dá zvládnout doma, i bez profi udírny.

Vhodné na: přímý i nepřímý gril, ideálně s víkem (kotlový gril, plynový gril, keramický gril typu Kamado)
Doba přípravy: 15 min + marinování přes noc + 2–3 hodiny grilování.

Pro dvě osoby budeme potřebovat:

1. Příprava marinády:

V misce smíchej pivo, med, hořčici, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, sůl, pepř a papriku. Můžeš přidat i chilli nebo majoránku podle chuti.

2. Naložení:

Koleno nařež kůži do mřížky, ale ne až na maso. Potři marinádou, vlož do uzavíratelné nádoby (nebo sáčku) a nech odpočívat ideálně přes noc v lednici.

3. Grilování:

Podávej s čerstvým chlebem, hořčicí, nakládanou zeleninou nebo domácím zelným salátem s jablky a křenem. Skvěle funguje i s pečenými bramborami nebo krémovým šťouchaným bramborem s cibulkou.

A co pivo? Koleno si říká o pořádný doprovod – ideálně polotmavý ležák nebo černé pivo, které ladí s chutí marinády. Pro nealko variantu doporučuju domácí okurkovou limonádu s citronem a mátou – svěží kontrast k tučnějšímu masu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-grilovane-veprove-koleno-s-cesnekem-pivni-marinadou.html