jaktak.cz

Jak pečovat o své nohy - výběr ponožek a obuvi

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

Od narození se nohy stávají našimi společníky na celý život a je proto na nás, abychom se o ně starali se vší péčí. Lakýrky, polobotky, sportovní obuv, lodičky, kozačky, papuče, zdravotní obuv atd. V současné době máme na výběr z celé škály obuvi ale i ponožek, která je ale ta nejlepší varianta pro naše nohy?

Krok 1

Ponožky vybírejte pouze příjemné pro nohy. Tyto ponožky se většinou vyrábí z bavlny s příměsí elastanu, z polyamidu a dalších kvalitních vláken. Ponožky vyrobené pouze z polyesteru nejsou vůbec vhodné. Noha by v ponožce neměla být škrcena, takže vybírejte správnou velikost.

Krok 2

Silonové ponožky nejsou vhodné pro nošení na celý den, jelikož k noze těsně přilnávájí a nohu tím škrtí. Obzvláště diabetici by se měli těmto silonovým ponožkám a podkolenkám úplně vyhnout.

Krok 3

Vybírejte pohodlnou obuv a raději navštivte nějaký obchod s kvalitní obuví. Správný výběr obuvi totiž ovlivňuje naši chůzi, postavení klenby nohy a také držení celého těla (bolesti a vychýlení zad z osy).

Krok 4

Tvar obuvi má respektovat obrys nohou. Při špatném výběru vznikají často deformity nohou.

Krok 5

Důležitá je vkládací stélka s vytvarovaným patním lůžkem, která zlepšuje stabilitu při chůzi a zajišťuje optimální rozložení tlaků chodidla na podložku.

Podpatky nesmí být tvrdé a výška podpatku by neměla překročit 2,5 cm.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-sve-nohy-vyber-ponozek-obuvi.html