jaktak.cz

Jak opravit popraskanou zeď

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

Popraskaná omítka může mít několik příčin. Materiál domu přece stále pracuje. Většinu prasklin můžeme poměrně jednoduše opravit. Místo sádry však použijeme vhodný tmel.

Co je potřeba

tmel

špachtle

smetáček

rozprašovač

Krok 1

Příprava na nanášení tmelu je poměrně snadná. Smetáčkem či tvrdším štětcem smeteme nečistoty z povrchu omítky. Některé tmely vyžadují zvlhčenou zeď. Ke zvlhčení nám bude bohatě postačovat běžný rozprašovač. Pokud jsou praskliny příliš úzké, aby do nich tmel pronikl, prasklinu rozšíříme. Třeba špachtlí.

Krok 2

Jestliže budeme chtít i vymalovat, měli bychom na to myslet už dopředu. Pokud máme bílé zdi a praskliny nejsou příliš viditelné, moderní tmely bílé barvy nám je zakryjí, aniž bychom museli znovu malovat.

Krok 3

Přípravu máme u konce. Začneme s nanášením tmelu. K tomu dnes používáme plikační pistoli. Je-li prasklina příliš hluboká, nanášíme tmel ve fázích. Jinak bude trvat říliš dlouho, než nám materiál zaschne. Tmel zpravidla při schnutí zmenšuje svůj objem. Proto nanášíme tmel tak, aby trošku vyčníval z praskliny nad povrch. Pro malé praskliny bude postačovat, když akrylátový tmel budeme nanášet prstem.

Krok 4

Před nanesením poslední vrstvy tmelu se prasklina přelepí v podélném směru výztužnou páskou. Přebroušení povrchu je dobré nechat raději až na další den, kdy výplň praskliny dokonale vyschne.

Používejte jen takový tmel, který je vhodný - tedy intreriérový nebo exteriérový.

Nepoužívejte sádru. Je křehká a velice špatně se upravuje. Moderní tmely mají mnohem lepší užitné vlastnosti.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-opravit-popraskanou-zed.html