Jak na karbanátky s cuketou a sýrem? Oceníte rychlost i šťavnatou plnou chuť
I lidé, kteří nemají příliš v lásce cuketu, si náramně pochutnají na této masově-zeleninové dobrotě. Cuketa udělá svou výbornou službu i tady, stejně jako to umí u sladkých moučníků. Dodá karbanátkům šťavnatost, křehkost, lehkost a v kombinaci se sýrem má pak celek skutečně výbornou chuť. Jestli je vyzkoušíte, nebudete litovat a jistě se stanou vaší oblíbenou rodinnou pochoutkou. Dokonce se vyplatí si kvůli ní nastrouhanou cuketu zavařit, abyste si je mohli připravit i v průběhu zimy.
Co je potřeba
U tohoto receptu oceníte i jednoduchost a potřebu jen několika základních surovin. Pro pětičlennou rodinu s menšími dětmi na 2 obědy budete potřebovat:
- 2 balíčky mletého masa (většinou v balení po 400 nebo 450 g, nejlépe mix hovězí a vepřové)
- 1 středně velkou cuketu
- 3 vajíčka
- 3 stroužky česneku (kvůli dětem můžete zcela vynechat)
- 150 g tvrdého sýru, může být i uzený
- Sůl
- Pepř (opět můžete vynechat)
- Špetku strouhanky + cca 150 g na obalení
- Můžete použít i nasekanou petrželovou nať na probarvení
Do větší mísy vložíme mleté maso. Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme ji k masu a promícháme. Do směsi nastrouháme bloček tvrdého sýru, přidáme vajíčka, česnek, koření a sůl.
Vše řádně promícháme, a pokud je směs řídká, můžeme přidat strouhanku + vmícháme nasekanou petrželovou nať. Nakonec ochutnáme a příp. dosolíme. Soli ale není potřeba mnoho, už sýr sám o sobě je slaný.
Jakmile máme směs připravenou, tvarujeme z ní namočenou rukou kuličky, které hned rozmáčkneme na placku. Vložíme do strouhanky, obalíme a odkládáme bokem.
Nakonec rozehřejeme v hlubší pánvi či hrnci olej a karbanátky v něm smažíme z obou stran dozlatova.
Pokud si děláte těsta více na dva obědy, je na vás, zda si karbanátky uděláte při „jednom nepořádku“, nebo je budete chtít čerstvé a druhý den si je připravíte těsně před jídlem. Pokud smažení odložíte na další den, je potřeba počítat s tím, že cuketa pustí vodu, kterou lze buď slít, anebo je potřeba ji do těsta vmíchat a těsto zahustit přidáním strouhanky.