jaktak.cz

Jak žádat o vdovský důchod | rady

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak žádat o vdovský důchod | rady. Na vdovský důchod máte nárok, pokud Váš zesnulý partner měl odpracovaná určitá léta, kolik, to Vám vypočítá úřednice na okresní správě důchodového zabezpečení, případně pokud již pobíral starobní důchod. Podrobné podmínky Vám vysvětlí na úřadě. Abyste dostali vdovský důchod, samozřejmě musíte mít stále status vdova/vdovec, tedy nesmíte být podruhé vdaná/ženatý. Pokud splňujete podmínky, přečtěte si následující řádky a dostat vdovský důchod by pak neměl být žádný problém.

Krok 1

Zajděte na OSSZ (okresní správa sociálního zabezpečení) nebo ČSSZ (česká správa sociálního zabezpečení). Nemusíte chodit až do místa trvalého bydliště, pokud žijete jinde v republice, informace Vám řeknou všude.

Krok 2

S oddacím listem, úmrtním listem Vašeho manžela/manželky a s Vaším občanským průkazem byste měli dostat výpis dob jeho/jejího sociálního pojištění.

Krok 3

Pokud pracujete, vyžádejte si od zaměstnavatele potvrzení, pokud ne, tak potvrzení z Úřadu práce.

Krok 4

Ke vdovskému důchodu je zapotřebí, abyste i Vy platili sociální pojištění, nebo někdo za Vás. Pokud jej neplatíte – nejste evidovaní ani nemáte zaměstnání, zajděte co nejrychleji na ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště. Potvrzení o evidenci byste měli správně dostat až po rozhodnutí o evidenci, což může trvat až tři týdny. Pokud ale nic nebrání tomu, abyste byli bez problému zaevidovaní, požádejte úřednici o potvrzení hned. Záleží ovšem jen na její dobré vůli.

Krok 5

Zajděte opět na „důchodové“, nyní už v místě trvalého bydliště. Vezměte s sebou: občanský průkaz, svůj rodný list, oddací list, úmrtní list, potvrzení o evidenci nebo zaměstnání, rodné listy dětí.

Krok 6

Na OSSZ s Vámi úřednice na místě vyplní žádost. Na rozhodnutí čekáte měsíc až dva. Pokud bude třeba doložit ještě nějaké dokumenty – např. zdravotní zprávy zletilého dítěte s postižením, které máte v péči – můžete tak učinit i později. Dejte si ale pozor, abyste to stihli včas – většinou na to máte lhůtu jednoho měsíce, než úřad vydá rozhodnutí. Ani pak není sice nic ztraceno – zažádáte si prostě znova – ale zbytečně budete čekat na peníze déle, než je nutné.

Krok 7

Důchod Vám vyplatí stát zpětně od úmrtí manžela/manželky, ale maximálně pět let. Proto na nic nečekejte a obraťte se na „důchodové“ co nejdříve.

Malý tip – s úředníky se nejlépe domluvíte ve středu. Pondělí je sice také úřední den, ale známe se – po odpočinkovém víkendu nemá nikdo v práci moc dobrou náladu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zadat-o-vdovsky-duchod-rady.html