jaktak.cz

Jak zachránit smazaná data | rady

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak zachránit smazaná data | rady. Pokud omylem smažete ve svém počítači nějaký soubor, nepropadejte panice. Za některých okolností lze odstraněná data zpět získat. Pokud jste je nepřepsali jinými daty. Smazaný soubor totiž není z diskového prostoru hned odstraněn, fyzicky se nachází na disku a lze jej zachránit.

Co je potřeba

software
externí hdd

Krok 1

Zpravidla platí, že je smazaný soubor po nějaké době částečně či úplně přepsán jiným souborem. Proto zajistěte záchranu smazaného souboru co nejdříve. Zápisem každého nového souboru vaše šance klesá.

Krok 2

Při záchraně dat máte prakticky na výběr dvě možnosti. Návštěvu speciálního obchodu, který se záchranou dat zabývá, nebo to zkusit svépomocí. Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, pak je vhodné si zapůjčit externí harddisk a nainstalovat si program na záchranu dat. Může to být Bad CD/DVD Reader, SoftPerfect File Recovery nebo PC Inspector File Recovery. Některé z programů slouží pouze k obnově dat z poškozených nebo nečitelných CD a DVD disků. Pro obnovení souborů stačí pouze vložit nečitelné optické médium do mechaniky.

Krok 3

Po instalaci potřebného softwaru provedeme scan zvoleného pevného disku a vybereme místo, kam má být odstraněný soubor uložen. Raději jej uložíme na zapůjčený externí harddisk.

Záchrana dat musí proběhnout co nejrychleji. Každý nový soubor může potřebná data na disku přepsat. Proto k ukládání nových dat užíváme i externí pevný disk.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zachranit-smazana-data-rady.html