jaktak.cz

Jak naladit kytaru | rady

Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak naladit kytaru | rady. Metod, jak naladit kytaru, je hned několik. Pokud jste začátečník, zdá se vám ladění velmi těžké. Často pak člověk volí možnost zajít si za nějakým odborníkem nebo učitelem hudby a nechat si kytaru naladit. Ladění tohoto nástroje ale není tak těžké, abyste ho nedokázali sami. Stačí vědět jak. Vybrat si můžete z více možností, přitom pro začátečníky je nejvhodnější možnost 1 nebo 2.

Krok 1

pomocí ladičky

Ladička je jednou z nejčastějších metod, jak naladit kytaru. Stojí kolem 300 Kč a snadno ji pochopí každý. Pokud jste si ladičku zakoupili, položte ji před sebe a vezměte do ruky kytaru. Poté brnkněte na strunu a sledujte ručičku, která se pohybuje okolo středu. Právě střed je vašim cílem. Některé ladičky mají dokonce světélko: červené, pokud je struna rozladěná, zelené, pokud je správně naladěná. Když brnknete na strunu a ručička je daleko od středu (a svítí červené světélko), měli byste zatočit o pár milimentrů šroubem, který drží tuto strunu. Pro začátečníka je těžké odvodit si, na kterou stranu. Proto zkuste libovolnou stranu a na ručičce ladičky uvidíte, jestli jdete špatným či dobrým směrem. Tedy jestli se ručička blíží ke středu či oddaluje. Často stačí i malé pootočení šroubu. Princip je pak s ostatními strunami stejný. Dobrá ladička sama rozpozná strunu, na kterou hrajete a ani nemusíte nic manuálně přepínat.

Krok 2

pomocí webové stránky

Podobný „servis“, který vám poskytne ladička, za kterou musíte zaplatit, vám poskytne i webová stránka: http://www.nextlevelguitar.com. Stačí kliknout na strunu, kterou chcete právě naladit a tento speciální přehrávač vám bude neustále produkovat správný tón této struny. Pak už jen stačí vzít do ruky kytaru a podle sluchu se snažit co nejvíce přiblížit zvuku, který vydává přehrávač. Nevýhodou je to, že začátečník často nepozná jemné rozdíly tónů a může si tímto způsobem kytaru naladit nepřesně.

Krok 3

pomocí speciálního programu

Pokud máte při hraní na kytaru vždy k dispozici počítač, dobrou metodou je speciální program, který si do počítače stáhnete. „Ladící programy“ fungují jako ladičky. Mají ručičku, která se pohybuje kolem středu, přitom střed je cílová stanice, kam byste měli laděním dojít. Program by měl také sám rozpoznat strunu, na kterou brnknete. Dokonce si v něm můžete navolit, v jakém stylu chcete mít kytaru naladěnou. Nevýhodou je, že musíte mít velmi dobrý mikrofon i výstup zvuku. Pokud nemáte k dispozici dobrý mikrofon u počítače, může docházet ke zkreslení a špatnému naladění kytary.

Krok 4

ručně pomocí sluchu

Tato metoda využívá podle toho, že je možné na kytaře zahrát jeden tón na několika strunách (na několika místech). První struna E by měla být naladěná, což je asi největší nevýhodou této metody. Předpokládá už zkušeného kytaristu, který tuto strunu samostatně podle sluchu naladí. Poté můžete pokračovat tak, že zahrajete tentýž tón na druhé struně, ale pátém políčku. Pokud zní oba tóny stejně, je kytara naladěná. Pokud ne, musíte to zkoušet pomocí otáčení šroubu s druhou strunou. Podobně tak naladíte i zbylé struny. Tentýž tón najdete také na třetí struně a čtvrtém políčku, čtvrté struně a pátém políčku, páté struně a pátém políčku a šesté struně a pátém políčku. Srozumitelnější je v tomto případě obrázek. Důležité je si uvědomit, že je nutné porovnávat strunu, kterou chceme naladit, se strunou umístěnou nad ní. Naznačeno je to i barevně.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-naladit-kytaru-rady.html