jaktak.cz

Jak chovat činčilu | rady

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak chovat činčilu | rady. Činčila je drobný hlodavec, který pochází z jihoamerického kontinentu. Tento drobný savec doputoval z jihoamerických hor až k nám a stává se stále oblíbenějším domácím mazlíčkem. Jak činčilu správně chovat vám poradí následující řádky.

Krok 1

Charakteristika činčil

Činčila je roztomilé, drobné a velmi inteligentní zvíře. Její srst je vhodná pro alergiky. Činčila je jedním z mála hlodavců, jejichž srst nevyvolává u nemocných dětí alergické reakce. V průměru se činčila dožívá osmi let, ale může žít dvanáct až osmnáct let.

Krok 2

Standard činčil

Existuje spoustu druhů činčil. Činčily, které zakoupíte ve zverimexu jsou podstatně menší než ty, které jsou chovány na činčilích farmách pro kožky. Barevných variací je spousta, nejběžnější je grey velvet – šedá barva, dalšími variacemi mohou být: černá, bílá, béžová, černá s bílým pálením na břiše. Barevných variant je opravdu spousta. Počítejte s tím, že nejrozšířenější a tím nejdostupnější variantou je šedá, ostatní varianty jsou více finančně náročné.

Krok 3

Chov

Činčily lze chovat téměř kdekoliv v interiéru. Činčila je velmi choulostivá na průvan, vlhkost, přímé sluneční světlo, déšť, mrholení. Z těchto důvodů není vhodné činčilu chovat na terase, balkoně nebo zahradě rodinného domu. Pro chov činčily si připravte velkou klec, je poměrně náročná na prostor. Činčila nepotřebuje klec širokou, ale klec, která je co nejvíce konstruována do výšky. Činčily velmi rády šplhají a lezou, mají rády dostatek pohybu. Činčila je noční tvor, který přes den spí. Pro umístění klece vyberte místo, kde se nebudete vzájemně rušit.

Krok 4

Klec

Klec musí být především dostatečně vysoká. Umístěte do ní různé větve a překážky, činčily je rády zdolávají. Různé poličky či mezipatra jistě rády uvítají. Jsou výborní skokani. V kleci nezapomeňte (nejlépe do horních pater) umístit domeček, do kterého se činčila může během dne schovat. Je to důležité pro klidný spánek zvířete. Dále klec vybavte miskou na krmivo, napáječkou pro vodu (miska je nevhodná, činčily ji často převrhnou) a ohrádkou na seno. Koupací písek do klece vkládejte v misce (nejlépe denně), ale nenechávejte jej v kleci pořád. Činčily písek rychle znečistí. Koupel v písku je pro údržbu činčilí srsti velmi důležitá, snažte se činčilám koupel dopřát co nejčastěji.

Krok 5

Krmivo

Nejvhodnějším krmivem pro činčilu je seno nebo zelené granule. Krmivo, které obsahuje sušené ovoce, různé zrní apod., je vhodné pouze jako zpestření jídelníčku činčily, nikoli jako základ krmné dávky!

Krok 6

Smečka

Nejvhodnější je chovat činčily v páru. Počítejte však s mláďaty – dvakrát ročně. Můžete si pořídit také dvě samičky (nejlépe z jednoho vrhu), které spolu budou dobře vycházet. Pokud chcete předejít chovu mláďat, pořiďte si pouze jednu činčilu. Činčila je kontaktní zvíře, musíte ji chybějícího kamaráda v kleci nahradit svou pozorností a péčí. Činčila se dá snadno ochočit a vycvičit, vše záleží jen na vás a vašem přístupu. Vaše pozornost a péče bude odměněna perfektním a milým činčilím společníkem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-chovat-cincilu-rady.html