jaktak.cz

Jak vyrobit bumerang

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč

Bumerang lze vyrobit z různých materiálů - přírodních i synteticky vyráběných. Já jsem pro výrobu bumerangu použil solilitovou desku. Předkládám zjednodušený postup výroby, který jsem při výrobě bumerangu užil. Bumerang létá perfektně a mám radost z toho, že jsem si ho mohl vyrobit vlastníma rukama, místo toho, abych kupoval tovární výrobek.

Co je potřeba

sololitová deska

smirkový papír

pilka

tužka

lak

Krok 1

Připravíme si sololitovou desku o tloušťce 5 mm, kterou si pořídíme v hobby hypermarketu jako je Hornbach nebo Bauhaus. Sololit se užívá v dřevozpracujícím průmyslu - velice často pro zadní stěnu skříní. Pokud tedy máme na půdě nebo ve sklepě starší neužívanou skříň na odpis, sololit odmontujme. Tak jsem to udělal i já.

Krok 2

Budeme potřebovat předlohu našeho bumerangu. Dnes můžeme najít tisíce variant tvaru bumerangu. Existují dvouraměnné i trojramenné bumerangy, různě zakřivené i ve tvaru připomínající třeba zvířata. Spoustu předloh najdeme na webové adrese http://www.kutek.net/boomplans/plans.php Vyberme si jednu předlohu, kterou obkreslíme naši sololitovou desku.

Krok 3

Vyřízneme tvar bumerangu. Můžeme použít jemnější pilku.

Krok 4

Přední hranu bumerangu nabrousíme zhruba pod úhledm 45°do poloviny tloušťky materiálu. Zadní hranu pod úhlem 22-30° zhruba do jedné čtvrtiny materiálu. Hrany nesmí být ostré, abychom se při chytání bumerangu nepořezali. Nakonec celý bumerang osmirkujeme.

Krok 5

To však není konec. Teď přichází na řadu testování a korekce bumerangu. Zajdeme na louku, kde si bumerang odzkoušíme. Je zapotřebí umět číst letové křivky. Podle toho výrobek dopracujeme. Nakonec brusným papírem znovu osmirkujeme a nalakujeme.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-bumerang.html