jaktak.cz

Jak léčit akné

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč

Léčba akné je dlouhodobý proces, při němž je mimo jiné třeba změnit stravovací i jiné návyky. Je zapotřebí začít pravidelně pečovat o svou pleť, přestat si obličej čistit mýdlem, více chodit na světlo a zvýšit i tělesnou aktivitu. Postupujte podle návodu a zbavte se akné.

Krok 1

Přestaňte s příliš častým mytím obličeje, kde se akné tvoří. Příliš časté omývání vysušuje pokožku, což vede ke zvýšení mazu. To je nepříjemný společník akné. Rozhodně vynechte mýdla, oplachujte si obličej dvakrát třikrát denně pouze čistou vodou.

Krok 2

Pravidelná péče o pleť je důležitá pro úspěch v boji proti akné. Nenechávejte si make-up na obličeji přes noc, užívejte neutrální kosmetické prostředky. S výběrem vám pomůžou v lékárně podle typu vaší pokožky.

Krok 3

Zdravá a vyvážená strava je při léčbě důležitá. Stejně tak dostatek světla a pohybových aktivit. Různé změny na pokožce jsou obvykle projevem vnitřních procesů v těle člověka. Akné může svědčit o horším zdraví, zvýšeném výskytu bakterií nebo plísní.

Krok 4

Zdržte se vymačkávání zánětlivých projevů na pokožce. Jednak můžete zánět rozšířit, a jednak hojením vznikají drobné jizvičky, které se velice obtížně léčí. V případě zánětlivých potíží vyhledáme lékaře (dermatologa) nebo specialistku v kosmetickém studiu, která má rovněž kompetenci pomoci.

Krok 5

Při vážnějších obtížích lékař doporučí lokální či celkovou léčbu. Může předepsat různé gely, léky, v těch nejhorších případech probíhá hormonální léčba a nasazení antibiotik, které vedou ke snížení mikrobů v těle a zmírnění zánětů.

Léčba jizev může probíhat laserem na odborných pracovištích. Laser jizvu zbrousí. Další variantou je mechanická dermabraze, kdy dochází k obroušení povrchu kůže. Neposlední možností je chemický peeling, při němž dochází k odstranění odumřelých buněk. Čas od času - jednou týdně - napařujte obličej v páře nad horkou vodou, kam přidáte heřmánek.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-lecit-akne.html