jaktak.cz

Jak cvičit na míči - břicho

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Vinylové míče jsou vhodným cvičebním nástrojem. Jeho koupě není finančně náročná jako koupě drahých posilovacích strojů, při správném cvičení však můžete dosáhnout stejného efektu. Jak správně na míči posilovat břicho vám poradí následující řádky.

Krok 1

Cvik 1

Na míči můžete cvičit klasické sklapovačky, tento cvik se však na míči cvičí mnohem pohodlněji. Posaďte se na míč tak, abyste měli položená chodidla na podlaze, nohy roznožte cca na šířku boků. Záda mějte rovně, dávejte pozor na bederní páteř, ruce si překřižte a položte na hrudník. Zatněte břišní svaly a zakloňte se dozadu, dokiud neucítíte, že jsou svaly na břiše natažené. V této poloze ustaňte, třikrát se zhluboka nadechněte a vraťte se do výchozí polohy. Podle stejného postupu cvik několikrát zopakujte.

Krok 2

Cvik 2

Lehněte si na záda a míč si dejte pod nohy tak, aby se dotýkal vašich stehen a lýtek. Nohy si na míč položte pokrčené, pokud možno v pravém úhlu. Zatněte břicho a zvedněte zadek nad podložku, nyní se o podložku opíráte pouze vrchní částí těla. Lopatky, ramena a hlavu máte položenou stále na podložce. Vrchní část těla by měla tvořit rovnou přímku. Zvedněte jednu nohu alespoň deset centimetrů nad míč, druhou nohou udržujte stabilitu. Nohy několikrát prostřídejte. Tento cvik je velmi náročný na stabilitu, ale krásně při něm posilujete břišní svaly.

Krok 3

Cvik 3

Na míči můžete cvičit sedy lehy způsobem, který vám nedovolí podvádět. Lehněte si na míč a hlavu skloňte vzad. Míč svými zády obejmete. Nohy mějte stále položeny na zemi. Ruce si dejte za hlavu a dlaněmi se dotýkejte podlahy. Zatněte břišní svaly a pouze s jejich pomocí se pokuste na míči posadit. Celou dobu dbejte na to, aby se paty stále dotýkaly země. Jakmile se pomocí břišních svalů zvednete, protáhněte se a pozvolna se vraťte do výchozí polohy. Cvik několikrát opakujte. Při zvedání těla pomocí břišních svalů dávejte pozor, abyste se neprohýbali v zádech a na míči seděli rovně.

Krok 4

Cvik 4

Lehněte si zády na míč, nohy mějte rovnoběžně položené na zemi. Ohnuté nohy by měly s vašim tělem tvořit pravý úhel. Uchopte menší míč nebo nějaký předmět do obou rukou. Ruce natáhněte před sebe a celým trupem pohybujte nataženýma rukama ze strany na stranu. Tímto způsobem procvičujete šikmé břišní svaly.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-cvicit-na-mici-bricho.html