jaktak.cz

Jak a podle čeho vybrat digitální fotoaparát nebo digitální zrcadlovku | rady

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak a podle čeho vybrat digitální fotoaparát nebo digitální zrcadlovku | rady. Pro zaznamenávání důležitých a radostných okamžiků je skvělý nástroj fotoaparát. Z rozsáhlé nabídky si můžete vybrat téměř cokoli. Výběr fotoaparátu není radno podceňovat. Digitální fotoaparáty jsou dnes k dostání za přijatelné peníze, přesto se však nejedná o zanedbatelnou investici. Následující řádky vám poradí, jakými zásadami byste se měli při výběru digitálního fotoaparátu nebo digitální zrcadlovky řídit.

Krok 1

Digitální fotoaparát

Digitální fotoaparát je, co se týče provozních financí mnohem levnější záležitostí. Fotografie z digitálního fotoaparátu jsem především levnější, protože jejich tisk není tak složitou záležitostí jako vyvolání klasické fotografie. U klasické fotografie však dosáhnete mnohem kvalitnějšího a detailnějšího vykreslení barev.

Krok 2

Užití fotoaparátu

Před samotným nákupem si ujasněte, na co chcete fotoaparát především využívat, a kolik do něj chcete investovat.

Krok 3

Klasický digitální fotoaparát

Je cenově nejdostupnější. Je malý, přenosný, velmi skladný a pro klasické focení bohatě postačující. Mnohé kapesní digitální fotoaparáty dosahují vysoké kvality za rozumné peníze.

Krok 4

EVF zrcadlovky

Jedná se o nepravé digitální zrcadlovky, které jsou cenově dražší než kompaktní klasické fotoaparáty, ale poměrně levnější než pravé digitální zrcadlovky. Rozdíl spočívá v zobrazení objektu, který fotíte. U digitální zrcadlovky vidíte objekt focení v hledáčku pouze elektronicky (pomalejší zobrazení a horší kvalita). EVF zrcadlovky mají více funkcí než klasický digitální fotoaparát, také objektiv u EVF zrcadlovek bývá kvalitnější.

Krok 5

Pravé digitální zrcadlovky

Patří k samotnému vrcholu kvality digitálních fotoaparátů. Jejich pořizovací cena je však nejvyšší, pohybuje se v řádech desetitisíců korun. V hledáčku vidíte naprosto reálný objekt focení. Digitální zrcadlovka má kvalitní objektiv, širokou škálu funkcí, filtry apod. Jednoznačně se jedná o nejkvalitnější typ digitálního fotoaparátu.

Krok 6

Rozlišení je u fotoaparátů velmi důležitým pojmem. Jeho jednotkou jsou megapixely – Mp, které označují počet záznamových bodů (v milionech). Platí obecné pravidlo, že čím větší počet Mp, tím lépe. Ne vždy je však počet Mp to nejdůležitější. Pro pořízení kvalitní fotografie v klasickém formátu 10x13 je postačující rozlišení pouze 2 Mp. Větší rozlišení 5 Mp a výše využijete především při úpravě fotografií, jejich výřezů apod. Dbejte však na to, aby rozlišení u vámi vybraného fotoaparátu bylo doplněno kvalitním softwarovým řešením. Digitální fotoaparát ukládá pořízené fotografie na čip. Ten musí splňovat veškerá kritéria pro ukládání fotografií. Kvalitní typy čipů jsou: CCD a CMOS.

Krok 7

Zoom

Zoom je funkce umožňující přiblížení foceného objektu. Jeho hodnota se udává v násobcích. U běžných kompaktních fotoaparátů je postačující zoom s pěti násobným přiblížením foceného objektu. Dávejte si pozor zejména na jednu věc, není důležité mít vysokou hodnotu zoomu. Je důležité, abyste si focený objekt reálně přibližovali, nikoli abyste si objekt zvětšovali pomocí zvětšeného výřezu původní fotografie – jedná se o tzv. softwarový zoom.

Krok 8

Stabilizátor obrazu

Rozhodně doporučujeme stabilizátor optický než elektronický. Elektronický stabilizátor není příliš účinný. Stabilizátor obrazu slouží především k focení nerozmazaných fotografií při třesu ruky apod. Nepočítejte s tím, že stabilizátor vám pomůže s nafocením kvalitních nerozmazaných fotografií focených při pohybu. Kvalitní stabilizátory mají opět digitální zrcadlovky, které jsou schopny nerozmazaně zachytit pohyb na fotografiích.

Krok 9

Motivové režimy

Jedná se o funkci, kdy fotoaparát pozná, co právě fotíte, zejména při jakých podmínkách fotíte (přílišné světlo, šero, tma apod.)

Krok 10

Displej

Většinou má displej velikost okolo 5 centimetrů. Displej na vašem fotoaparátu by měl být dostatečně velký, aby zobrazil focený objekt. Dále si můžete vybrat z celé řady rozšířených funkcí displeje, například silnější a intenzivnější podsvícení pro zobrazení obsahu na slunci.

Krok 11

Baterie

Digitální fotoaparát můžete mít poháněn pomocí baterií nebo akumulátorů, které můžete dobíjet ze sítě. Dobíjení pomocí baterií se vám prodraží nákupem nových monočlánků. I dobíjecí baterie nejsou levnou záležitostí, protože nabíječku baterií si musíte zakoupit zvlášť (není součástí balení).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-podle-ceho-vybrat-digitalni-fotoaparat-nebo-digitalni-zrcadlovku-rady.html